Monday, February 20, 2012

dış cephe mantolama ve ısı yalıtımı faydaları

Isı yalıtımının önemi gün geçtikçe ön plana çıkıyor. Türkiye’de fazla yaygın olmasa bile Avrupadaki evlerin neredeyse tamamı mantolama ve dış cephe ısı yalıtımı ile donaltılmış bir durumdadır. Peki Dış cephe ısı yalıtımı ve mantolama bize ne gibi faydaları var işte cevabı:
Bursagaz Müşteri Hizmetleri Müdürü Osman Kipioğlu, ısı yalıtımı ile senelik yakıt tüketiminde en az % 50 yakıt kar edebileceğimizi söylüyor.
mantolamaDoğalgazı ekonomik kullanmanın pratik yollarına değinen Bursagaz Müşteri Hizmetleri Müdürü Osman Kipoğlu, “Yalıtım binalarda ve tesisatlarda ısı kaybını önlemek veya minimuma indirmek için yapılan işlemlerdir ve ülkemizde enerjinin yaklaşık yüzde 29’u bina ısıtmada kullanılmaktadır. Türkiye enerjisinin yüzde 60’ını ithal eden bir ülke olduğuna göre ısı yalıtımı enerjiyi verimli ve etkin kullanmak açısından çok önemlidir” dedi.
Binalarda uygun yalıtım yaptırılması durumunda ısı kaybı azaldığından ve enerji verimli kullanıldığından sağlıklı ve konforlu yaşam şartları sağlanacağını belirten Kipoğlu, standartlara uygun yapılacak yalıtım ile yüzde 20′lere varan enerji tasarrufu sağlanabileceğini belirtti.
 Kipoğlu, “Örneğin binanızda yaptıracağınız bir çatı yalıtımıyla, çatı katı tavanlarında nemlenme ve yoğuşma önlenebilecek, bununla beraber bina ömrü uzayacak, çatı katlarında daha konforlu bir ortam oluşacaktır. Binaların dış duvarlarının ısı yalıtımlı olması neticesinde ise çatlak, kabarma, pullanma, nemlenme ve yoğuşma olmaz. Isı yalıtımı önlemleri, binanın toplam inşaat maliyetinin en fazla yüzde 3′ünü bulmasına rağmen, yıllık yakıt tüketiminde en az yüzde 50 tasarruf sağlamaktadır. Böylece kış aylarında meydana gelen hava kirliliğinin de önüne geçilmiş olacaktır “ diye konuştu.
Bursagaz yetkilileri doğalgazla ısınmada ve sıcak su kullanımında dikkat edilmesi gereken hususları ise şöyle sıraladı:
“Çatı izolasyonunuz yoksa veya yetersiz ise uygun bir şekilde yaptırınız. Kapı ve pencerelerinizi yeniden yaptırırken izoleli malzemeler tercih ediniz. Konutlardaki tüm ısı kaybının yüzde 15’i pencere ve kapılardan olmaktadır. Doğalgaz sobası kullanıyorsanız, soba filtrenizi cihazı kullanmaya başladığınız mevsime girmeden önce kontrol ediniz.
 Sıcaklığın içeride kalması için geceleri perdelerinizin örtülü olmasını sağlayınız. Pencerelerinizden güneş çekildiği zaman perdelerinizi kapatınız. Sıcak mu termostatınızı 50 dereceye ayarlayın. Aşırı sıcak su sadece fazla enerji tüketmez aynı zamanda insan cildi için yanık tehlikesi oluşturacağı için sağlıksızdır. Elle bulaşık yıkarken soğuk su ile durulama yapınız, bulaşık makinesinde yıkama yapıyorsanız makineyi tam dolu olarak çalıştırınız. Sıcak su yalıtım borularını sıva üzerinden yapınız.” BURSA (İHA)

No comments:

Post a Comment