Monday, February 20, 2012

Mobilya Düzeni hakkında bilmedikleriniz

Yeni mobilyalar aldınız ve nasıl bir düzenleme yapacağınıza bir türlü karar veremediyseniz işte size altın değerinde ip uçları…
Bir inanışa göre, konforlu bir koltuğu olmayan evin ruhu da olmazmış.
Günümüzde ise pek çok kişi bu gerçeği kendi kendine keşfediyor. Yani ideal rahatlığın genellikle, bir kanepe ve onla eşleşen ya da sofrayı tamamlayan iki koltuk olduğu düşünülür. Aslında bu tip bir seçim herklesin ihtiyacını karşılamayabilir. Örneğin 3 çocuklu bir aile, daha fazla sayıda oturma alanına ihtiyaç duyabilir. Ya da ufak çocukları olan bir aile orta sehpayı kullanmaktan kaçınabilir. Tek başına yaşayan kişiler ise az ve öz mobilyalara, okuma ya da çalışma köşelerine ihtiyaç duyabilirler.
Mobilya yerleşimine Başlamadan önce
Evinizin oturma odasını tasarlarken üzerinde düşünmeniz gereken en önemli nokta bu odanın hangi amaçla kullanıldığıdır. Çünkü odanın hizmet ettiği işlevler mobilya seçim ve yerleşimini birebir etkileyecektir. Aslında yerleşimi yaparken mekanı kullanan kişi sayısından çok, bu kriter önem taşır. Aile bireylerinin sayısının artması direkt olarak daha büyük bir ece ihtiyaç olduğu anlamına gelmez; bu mobilya seçim ve yerleşiminin daha iyi yapılması anlamına gelir.
Mobilya Yerleşim yaparken
Koltuk ve sandalyeleri birbirine yakın gruplamaya çalışırsanız hem aile bireylerini, hem de konuklarınızı sohbete ve iletişime davet edebilirsiniz. Ancak çok sıkışık bir oturma planı geçiş alanlarını kısıtlayarak trafiği engelleyebilir. İki mobilyanın arasındaki mesafe 1.5-3 metre arasında olmalıdır. Ayrıca oturma alanı bir odak noktasının etrafında planlanmalıdır. Bu odak noktası bir şömine olabileceği gibi, bir televizyon da olabilir. Ayrıca oturma odanız küçükse, daha küçük boyutlarda mobilyalar edinerek daha fazla oturma alanı elde edebilirsiniz.
Mobilya Yerleşimi hakkında birkaç ipucu
1. Yerleşim yapacağınız mekanın mutlaka bir planını elinizde bulundurmaya özen gösterin
2. Mekanın ölçüleri ve mobilya ölçülerini alın
3. Dikkat çekmesini istediğiniz mobilyanın mekanın odak noktasında olmasına dikkat edin. Diğer öğeleri de bu mobilyaya uyacak şekilde seçin ve yerleşimini ona göre yapın
4. Orta sehpanın tüm noktalarından erişimin kolay olmasına özen gösterin
5. Sirkülasyon yoğun olduğu için, oturma alanının iyi aydınlatılması gerekir. Bu sebeple tavandan zemine doğru inen bir aydınlatma daha sağlıklı olacaktır.
6. Yerleşimi yapmadan önce oturma alanının boş olarak görülmesi alanı daha iyi algılayıp planlamanızı sağlayacaktır
7. Yerleşime öncelikle büyük mobilyalardan başlayın ve büyük parçalardan küçüklere doğru g,iden bir yerleşim seyri izleyin
8. Mobilyaları düz değil de hafif açılı yerleştirmek, gözü gezdireceğinden odanın daha büyük görünmesini sağlayacaktır
9. Pencere ve kapı alanlarını, mobilyalarla kapatmak ışığın mekana girmesini engelleyeceğinden, alanın olduğundan daha dar algılanmasına sebep olacaktır
10. Oturma odasına adım attığınızda görüş alanınızı engelleyen herhangi bir mobilya olmamalı. Kitaplık y ada TV üniteleri duvar alanlarına paralel yerleştirilemiyorsa; yani bunun için yeterli alan yoksa yerden yüksekliği maksimum 1 metre olan modeller tercih etmeye özen göstermelisiniz. Böylece bir kanepenim arkasında konumlandırılmış ya da oda ayırıcı olarak kullanılan bir kitaplık görüş alanınızı engellemez, mekanın dar ve sıkıntılı algılanmasını önler.

No comments:

Post a Comment