Monday, February 20, 2012

Shaker mobilyalar ve özellikleri

Shaker mobilyalar Eli yapımı ve doğal olması dolayısıyla tercih edilen, son yıllarda pek çok firma ve tasarımcıya esin kaynağı oluyor. Yalın hatlarıyla dikkat çeken bu mobilyaları üretenler, evdeki her objenin bir fonksiyonu olduğuna inanıyor…
Shaker stili, orijinali 1747 yılında İngiltere’de kurulan, kendilerine ‘Quakers’ denilen bir din grubuna dayanıyor. Hıristiyan bir mezhebe mensup olan Shaker’lar; uzun yıllar geleneksel şartlarla ürettikleri, sadeliğin ve doğallığın temsili el işi mobilyalara da kendi isimlerini veriyorlar. Shaker mobilya üreticileri, en ciddi büyümeyi Amerikan Sivil Savaşı sırasındaki sandalye üretimleriyle yapıyorlar.
Pek çok mobilya firmasına ‘Shaker’ sandalyelerinin çeşitli versiyonlarını üreten Shaker’lar, ahşap işlerinin kalitesi nedeniyle her zaman yüksek fiyatlara alıcı buluyorlar. Özellikle masa, sandalye, sallanan sandalye ve vitrinleri çok popülerdir. İngiltere ve Amerika’daki bazı tarih müzelerinde özel koleksiyonlarını görmek mümkündür. Shaker’ların tasarım anlayışları günümüzde modern tasarımcıların bazılarına da ilham vermektedir.
FELSEFELERİ
Shaker’lara göre; evdeki her objenin bir fonksiyonu olmalıdır. Favori söylemleri; ‘Moda ne olursa olsun sade, basit ve iyi olması önemlidir’ ile ‘Güzellik faydalı olandadır…’ Gerçek shaker üreticileri ticareti sevmezler. Ancak son yıllarda çok popüler bu tarzın takipçileri, orijinal parçaları Amerika ve İngiltere gibi ülkelerde açık artırmalarda yüksek fiyatlara satın alabiliyorlar. Bu tarzın orijinal parçalarına yüksek fiyat ödeyenlerden biri de ünlü talkshow’cu Oprah Winfrey. Unutmayın; bu stilde her şeyin bir yeri vardır. Belki de karışık duran eşyalarınıza yer bulmanın, kutularda tasnif etmenin vakti gelmiştir. Shaker stilinde balmumundan mumlar, ahşap oyuncak, lavanta keseleri genel görünümü tamamlayan unsurlar.
RENK PALETİ&MALZEME
* Duvarlar nötr renklerde kullanılır. Eğer düzgünse, beyaz alçı tercih edilir.
* Renkler; kırmızı, açık ve koyu mavi, sıcak sarı ve mavi-yeşildir.
* Kumaş ve ahşap ürünlerinde sadece doğal bitki boyası ve çamur kullanan shaker tasarımcıları, parlak cilalardan uzak durarak mat ve doğal olanı tercih ederler.
* Ahşap işlerinde daha çok kiraz ağacı ve akçaağacı tercih ederler.
* Hiç bir fazlalığa yer verilmeyen basit formlar, tasarımın temel unsurudur.
* Sırtı çubuklu sandalyeler, düz ayaklı masalar, kumaş kaplı sofalar tarzın temel parçalarıdır.
* Shaker stilindeki bir evin ardiyesinde her şeyin bir yeri vardır. Genelde, baş hizasında, boydan boya uzanan bir tele her şeyi asarlar. Böylece oda daha düzenli durur ve temizlemesi de kolay olur diye düşünürler.
* Dolaplar tüm duvarı kaplar. Kulpları ise çok sade, fonksiyonelliğe yöneliktir.
* Yün, pamuklu ve ipek gibi tamamen doğal kumaşlar tercih edilir. Ve bu kumaşlar yine onlar tarafından üretilir. Aşırıya kaçmayan ekose ve denim kumaş da kullanılabilir.
* Zemin malzemesi olarak cilalanabilen, düz ve doğal ahşap kaplama tercih edilir.
* Aydınlatma için çoğunlukla mumlar, şamdanlar, şamdan aplikler kullanılır.
* İç içe geçmiş üçlü oval kutular bu tarzı en güzel anlatan örneklerdendir.
STİL ANAHTARI
* Düz ve basit
* Doğal malzemeler
* El yapımı ahşap mobilyalar
* Sınırlı renk paleti; kırmızı, mavi, sarı ve mavi-yeşil
* Depolama
* Açık, geniş mekanlar
* Kalp içinde el motifi (anlamı; eller iş, kalpler Tanrı için)

No comments:

Post a Comment