Serin havada kurutma
En bilinen ve basit yöntemdir çiçekleri tersten asarak kurutmak. Bunun için öncelikle çiçeğin tüm yapraklarını temizleyin. Daha sonra da onları bir lastik yardımıyla saplarından özenle bağlayarak, küçük buketler yapın. Son olarak da serin bir yerde başaşağı asın. Sıcak havada diplerinden olgunlaşıp kopabilen her tohumlu çiçek için bunu yöntem geçerlidir. Lavanta gibi güller de bu işleme olumlu cevap verirler. Kuruyunca sarkabilen çiçekler için bunu sakın uygulamayın.
Sıcak havada kurutma
Tüm yaprakları ayırın, sadece çiçek kalsın. Buketleri sıcak ve kuru bir yerde mesela hava alan bir dolapta ya da ocağın kenarına başaşağı asın. Bu yöntem çiçek solmadan önce nemi ortadan kaldırdığından renkleri serin havada kurutmanıza oranla daha canlı olur.
Gliserin
İnce dalları, yumuşaklıklarını kaybedip odunlaşmadan önce koparmalısınız. Bitki özü gliserin (eczaneden alabileceğiniz) ile biraz daha beslenme ihtiyacı duyar. Üçte bir gliserin ile üçte iki sıcak suyu karıştırın. Karışımı ince uzun bir kaba koyun ki karışım sapların 10-13cm üstüne çıksın. Daha sonra uzun saplı çiçekleri karışımın içine koyun ve fazla ışık almayan bir yere yerleştirin. Yüzeyde herhangi bir terleme olursa bu hazır oldukları anlamına gelir. Onları kullanana kadar başlarına kağıt bir torba geçirerek saklayabilirsiniz.
Boraksta muhafaza etme
Çiçekleri boraksta kurutmak en başarılı yöntemlerden biridir. Ancak bu işlem sırasında çiçeklerinizden bazıları kahverengileşebilir. Buna da hazırlıklı olmalısınız. Ancak boraksta kurutulan çiçekler genellikle orjinal yaz renklerini inanılmaz bir biçimde korurlar. 1 cm yüksekliğindeki boraksı bir kutuya koyun. Çiçekleri üzerine yerleştirin, yaprakları da örtecek şekilde üzerine bir kat daha boraks koyun. Sonra da kutuyu ılık ve hava alan bir dolaba yerleştirin. Çiçekleri 10 gün boyunca boraksta tutun. Onları kaldırırken alttan destek verin. Boraksı kaldırmak için ressam fırçası kullanın sonra onları tozun giremeyeceği bir kutuya koyun.
Dekor dekorasyon estetik tadilat bakım onarım * Tasarım Yaratıcı Hobiler, Maket Yapımı, Koleksiyonculuk, El Sanatları, El işleri, Antika
No comments:
Post a Comment