Sabah kalktığınızda açık havada bir kahvaltı, iş dönüşünde gün batımıyla yorgunluk atmak ya da hafta sonu arkadaşlarınızla bir barbekü partisi yapmak istiyorsanız balkon, bahçe ya da terasınızı şimdiden hazırlamaya başlamanız gerekiyor. Bu tür mekanlarda kullandığınız mobilyalar, geçirdiğiniz zamanın daha rahat ve keyifli olmasını sağlayacaktır.
Ayrıca rengarenk saksılardaki çiçekler, aydınlatma elemanları, şezlong ve hamaklar da mekanınıza farklı bir hava katacaktır. Tüm bu düzenlemeleri yaparken bahçe araç ve gereçlerine de ihtiyacınız olduğunu unutmayın.
Seçerken nelere dikkat etmeli?
Dikkat etmeniz gereken en önemli özellik, eşyaların dayanıklılığı olmalıdır. Seçeceğiniz eşyaların suya dayanıklı, kolay temizlenir olmasına özen gösterirseniz tozdan ve kirden uzak kullanım sağlamış olursunuz. Masalarınızda, minderlerde, şemsiye ve tentelerde kullanılacak kumaşların güneşte solmayan, leke tutmayan ve buruşmayan özellikte ürünler olmasına da dikkat etmelisiniz.
Demirbaş mobilyalar
Masa ve sandalyeler açık alanların başlıca ihtiyaçlarındandır. Alanın boyutuna ve şekline göre seçmeniz gereken masa yeriniz dar ise katlanabilir, gerektiğinde büyüyebilen, sandalyeler ise portatif açılıp kapanabilen ve küçük boyutlarda olmalıdır.
Yeriniz geniş ve rahat ise hiç çekinmeden dilediğiniz boyut ve şekilde seçim yapabilirsiniz. Masa ve sandalyeler malzeme ve şekilleri ile takım olabilecekleri gibi farklı malzeme, renk ve biçimde de olabilir. Uyumlu ve ortak nokta bularak istediğiniz gibi seçim yapabilirsiniz. şemsiye veya tente güneşten korunmak için önemli gereklilik.
Seçeceğiniz dayanıklı ve fonksiyonel mekanizmalı, renkli kumaşlardan tasarlanmış tente ve şemsiyeler ortamınızın rahat ve şık olmasını sağlayacaktır. şezlongların kolay taşınabilir ve suya dayanıklı olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Oturma grubu olarak adlandırabileceğimiz ikili, üçlü koltuklar ve sehpalarda da rahatlık başlıca amaç olmalı. Çeşitli yastıklarla takviye edilmiş koltuklar ve mekanı hoş kılacak aksesuarlar, dinlenirken size mutluluk da verecektir.
Dış mekanlar için en uygun malzemeler
Ahşap dış mekanlarda da dayanıklı ağaç cinsleri ile çeşitlilik gösteriyor. Tercihiniz ahşaptan yana ise dış etkenlere dayanıklı cila kullanılmış olmasına dikkat ediniz. Ahşap ağırlıklı eşyalar doğa ile bütünleşmeyi sağlar.
Tik ağacından yapılan mobilyalar son derece dayanıklı, esnek ve estetiktir. Aynı zamanda hafiftir. Bu eşyaları korumak için tik yağı ile birkaç senede bir yağlamanız gerekecektir. Bulundukları ortama sıcaklık ve rahatlık veren bir diğer dış mekan mobilya malzemesi ise rattandır. Çeşitli enlerdeki liflerin kullanımı ile üretilen hasır örgü biçimindedir. Bu mobilyalar titiz kullanım gerektirir. Bambu mobilyalar şık görünümlü olmalarının yanında kolayca temizlenebilirler. Dış mekanda ferforjeden yapılmış mobilyaları da kullanabilirsiniz.
Bahçenizi aydınlatırken
Bahçenizde gece aydınlatmasını çok güçlü yapmayın. Bırakın gecenin sakin karanlığı ruhunuzu dinlendirsin. Kağıt japon fenerleri veya nokta ışıkları ağaçlarınızdan sallandırabilir, masa üstüne, t-light'lar ve fenerler yerleştirebilirsiniz.
Bahçe bakımını planlarken
Bitkiler yaz aylarında yapılarını güçlendirerek tomurcuklanırlar. Daha sağlıklı bir tomurcuklanma ve gövde yapısının oluşturulabilmesi başarılı budama işlemine bağlıdır. Gelişme dönemi başlamadan, çiçekli bitkileri kuru ve kırık dallardan kurtarmalısınız.
Çok sıcak ve güneşli günlerde, öğle saatlerinde sulama yapmak bitkilere zarar verebilir. Sulama sabah erken ve akşam geç saatlerde yapılmalı.
Bahçenizin herhangi bir cephesinde görmek istemediğiniz bir yapı varsa oraya duvar örmenin yerine daha dekoratif ve doğal bir görünüm için sarmaşık kullanabilirsiniz.
Bahçe sınırında büyük ve uzun boylu bitkiler, evin yakınında ise daha kısa bitkiler kullanabilirsiniz.
Bahçenin kışın da güzel görünmesi için mutfak veya salondan görünen kısmına çam gibi bitkiler dikebilirsiniz.
Bahçeler, yaz ve bahar aylarında, kışın geride bıraktığı izleri taşıdıkları için bakıma ihtiyaç duyar. Toprak kış aylarında kar, yağış ve soğuklar nedeniyle hava alma özelliğini kaybeder. Bu nedenle öncelikle toprağı çapa ile havalandırmakla işe başlayabilirsiniz.
Gerekli birkaç ölçü
Kollu bahçe sandalyesi: Yükseklik 75-80 cm, genişlik 60-80 cm, derinlik 60 cm.
Katlanabilir ufak sandalye: Yükseklik 80-90 cm, genişlik 40 cm, derinlik 48-50 cm.
Açılır durumdaki şezlong: Boy 200 cm, genişlik 60-70 cm.
Şemsiye: Minimum yükseklik 150 cm, maksimum yükseklik 300 cm, alt tabanın minimum genişliği (çap) 55 cm.
Hamak: Kurulacak mesafe 300 cm.
No comments:
Post a Comment