Saturday, May 14, 2011

Yaz sıcağında bahçede duş keyfi

Yaz sıcağında bahçede duş keyfi
Sıcakların bastırmasıyla birlikte herkes serinlemek için farklı çözümler arıyor. Bahçesinde havuzu olanlar çok şanslı tabii ki. Onlar istedikleri zaman bırakıyorlar kendilerini serin sulara. Peki havuza sahip olmayanlar ne yapacak? Bahçe ürünleri sektörünün lider firması İCA Horne&Garden bu soruna harika bir çözüm getiriyor.

İCA Home&Garden tarafından Fransa'dan ithal edilen D'un Jardin marka duş sistemleri sayesinde bahçesi veya terası olan herkes yazın kavurucu sıcağında serinlemenin keyfini yaşıyor.

Havuzu olanlar ise havuzdan çıktıktan sonra bahçelerinde duş almanın rahatlığını ve kolaylığını hissediyor. Özel tasarımı ile seçkin bir beğeniye hitap eden DJun Jardin bahçe duş sistemleri, aynı zamanda bahçe ve terasların dekorasyonunu tamamlıyor.

İCA Home&Garden tarafından Fransa'dan ithal edilen D'un Jardin marka bahçe duş sistemleri, tikağacı ve iroko olarak iki seçenek halinde satışa sunuluyor. Şık tasarım ile pratik kullanımı bir arada sunan D'un Jardinin tercihini klasikten yana kullananlar için galvaniz boyalı ferforje modelleri de bulunuyor.

Çalışma sistemi, özel tesisat gerektirmeyecek şekilde tasarlanan D'un Jardin duşlara, sadece bahçe hortumunu bağlamanız yeterli. D'un Jardin duş sistemleri hakkında detaylı bilgi almak ve bulunduğunuz yere en yakın İCA Home&Garden bayisini öğrenmek için ICA HOME & GARDEN web adresini ziyaret edebilir veya 0216-471 31 31 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Balkondaki bahçeler...Hiç de zor değiller..

Balkondaki bahçeler...
Hem süs öğesi olarak hem de yemek yaparken kullanabileceğiniz bitki ve otları balkonunuzda veya pencerenizde bile yetiştirebilirsiniz.Bugünlerde evinizde kendinize bir yaz bahçesi kurabilir, hem dekoratif amaçlı hem de yemek yaparken kullanabileceğiniz bitkiler yetiştirebilirsiniz. Böylece bahçe sahibi olmadan sebze ve bitkileri dalından koparmanın zevkini mutfak veya balkon bahçeciliği yaparak keşfedebilirsiniz.Eskiden pek çok evin küçük de olsa kendine ait bir bahçesi vardı. Buralarda sebze ve çiçek yetiştirilirdi. Şimdi bunun yerini ev bahçeciliği aldı.



Son dönemlerde, büyük şehirlerde yaşayanlar özellikle mutfak ve balkonlarında hem bakması kolay hem de evlerini süsleyen bitkiler yetiştirmeye başladı. Yani, Amerika ve Avrupa’da yıllardır moda olan balkon veya mutfak bahçeciliği Türkiye’de de yaygınlaşıyor.Türkiye iklim şartları açısından evde sebze ve bitki yetiştirmek için çok uygun. En kolay yetiştirebileceğiniz bitkiler nane, kekik, fesleğen, maydanoz, kiraz domates ve biberiye.

Yüksek Ziraat Mühendisi Melahat Bıyıkoğlu nisan ayının bu bitkilerin tohum ve fidanlarını ekmek için uygun bir zaman olduğunu belirtiyor. Fazla bakım gerektirmeyen bu bitkileri günde üç-dört saat güneş görecekleri bir yere yerleştirmeniz ve iki-üç günde bir sulamanız yeterli.Ev dekorasyonunuzla uyumlu saksılarda yetiştirebileceğiniz bitkilerin pek çok yararı da var. Biberiye, nane, maydanoz, fesleğen, kekik gibi yeşil bitkiler mutfağınızın güzel kokması sağlar ve yemeklerinize tat verir.Bunları dalından koparıp taze taze yemeklerinize katabileceğiniz gibi, kurutup kışın baharat olarak da kullanabilirsiniz.

Ev bahçeleri için püf noktaları

Saksılara tohum ekerek de sebze ve ot yetiştirebilirsiniz fakat tohumdan fide çıkarmak zor olabileceği için fide ekmek yeni başlayanların işini kolaylaştırır.

Saksıda yetişen sebze ve otları iki günde bir sulamak yeterli. Hipermarketlerde dekoratif saksılar, toprak ve tohumlar birlikte satılıyor. İstediğiniz bitkiyi, seçtiğiniz saksılarda hazır dikilmiş şekilde alıp, rahatça evinize yerleştirebilirsiniz. Bu bitkileri toprak, ahşap, seramik veya plastik saksılara ekebilirsiniz. Fakat plastik saksılar toprağın nemini uzun süre muhafaza ettiği için daha uygun.

Teras & Balkon Bahçeleri İçin Öneriler

Teras & Balkon Bahçeleri İçin Öneriler

Pek çoğumuzun bahçesi yok. Biz’de teras ve balkonlarda doğa zevkimizi tatmin etmeye çalışıyoruz. Sakın çok çeşit yetiştiremiyorum diye ümitsizliğe kapılmayın, saksıda da yetişebilen pek çok bitki var. Bu yazı sizin için…

Ne tip bitkiler seviyorsunuz, çiçekli’mi, yapraklı’mı, kokulu’mu?… Öncelikle buna karar verin. Çiçekli bitkiler beraberinde arıları, kuşları ya da kelebekleri de sizin mekana çekebiliyor. Kokulular da öyle…
İlkbahar ve yaz için en güzel bitkiler bence çiçek açanlar. Gri kış günlerinden sonra bitki zevkini en çok onlar verebiliyorlar.
Saksılar için daimi yeşil bitkilerden, palmiyeler, tüm nare nciye türleri, zeytin, ilex, bodur çamlar, ardıçlar, okalüptüs, mersin, defne, kamelya, bodur manolya, açelya, orman gülü, bambu, yukka, eskolonya, hebe, rosmarin, katırtırnağı, karayemiş, taflan, pitosporum, kartopu, phormium, akuba, aralya, fatshedera, mahonya, şimşir, nane, kekik, fesleğen ve mentha balkonlarınızda saksıda iyi gelişebiliyor. Bu bitkiler birçok çiçekli bitkilere de fon oluşturabiliyor.


Yaprağını döken ağaç ve çalılardan, japon akçaağaçları, kelebek çalısı, hatmi, leylak, süs narı, zakkum, spirea, ortanca, gül ve lavanta (Lavantalara dikkat, çiçekli oldukları zamanda dev eşek arılarıda gelebiliyor!).

Sarmaşık güller, morsalkım, clematis, saat çiçeği, ve yasemin türleri…

Çiçekli mevsimliklerden küpe çiçeği, sardunya, begonya, camgüzeli, vapur dumanı, çeşme papatyası, gazanya, lobelya, petunya, rudbeckia, hemorokallis, yaprağı ilginç hosta ve ajugalar saksılarda uzun zaman renkli kalabiliyorlar.


Unutmadan uyarayım, bu bitkilerden çok sevilen cam güzeli gölgeye, begonya, sardunya türleri de güneşe yerleştirilmelidir. Sardunyalara da dikkat onlar çok su sevmiyor. Birde dikimde toprağa kahverengi pirinç karıştırılınca iyi açıyorlar. Renklerede dikkat!. Karışık dikilen sardunyalar zamanla orak renk alabiliyorlar.

Gelen ilkbaharla birlikte, balkonlarda, teraslarda mevcut bitkilerinizle ve yeni alacaklarınızla da uğraşacak çok işimiz var. Öncelikle bitkileri, yaz için gübrelememiz lazım. Bahçede hayvansal gübreler kullanabiliriz. Balkon yada teraslarda hayvansal gübreler yerine sunni gübreleri tercih etmelisiniz, çünkü, hayvansal gübreler içlerinde yaşayan bilimum böcekleri de evinize taşıyabilirler. Teras balkon bitkilerinde de bahçe toprağı kullanmak yerine, işlem görmüş, ilaçlanmış hazır paket toprakları kullanmak daha sağlıklı olacaktır. (Bunlarda böcek, ya da hastalık taşıyabilir.)

İyi çiçek açtırmak için potasyum ağırlıklı gübreleri kullanmalısınız, yapraklar içinde azotlu olanları. Çamlarınız varsa, sakın bunlara hislerinize göre gübre vermeyin onların gübreleri farklıdır. Büyük yapı marketlerinde çam gübrelerini bulabilirsiniz.



Saksılar bitkilerinize yetiyormu? Sonbahara kadar kökler gelişsin, bitkiniz serpilsin diye onlarıda kontrol edin, eksik topraklılar varsa yüzeylerine yeni toprak ilave edin. Kışın kırılmış, çatlamış, kökler artık yüzeyden görülen saksıları değiştirmeniz gerekiyorsa da mevcut büyüklüğün bir boy büyüğünü kullanın. Şıklık olsun diye dev gibi saksıya koyacağınız bitkiler köklerini sağlamlaştırmaya çalışacağı için sizin beklediğiniz gösteriyi bu sene yapamayacaklar.



Pek çok çiçekli bitkiler düzenli sulama isterler. Sulamayı mümkünse sabah erken ya da akşam vakitlerinde yapmanız gerekiyor. Güneş altında sulanan bitkilerde rutubet ve güneş birleşince yoğunlaşmadan çok su kaybedip bitkinin gelişimini hatta yapısını da bozabilirsiniz. Balkonunuzun üzeri kapalıysa bitkinin gövdesinide yıkayıp sularsanız yağmur etkisi yapabilirsiniz. Bu sayede böceklenmeyi önleyebilirsiniz. (küpe çiçeği hariç, o tepeden yıkanmayı sevmiyor…)

Sakın suladıktan sonda dipteki tabaklarda su biriktirmeyin. Bu bitkilerinize zarar verebiliyor kök çürümesi olabiliyor ya da bitki çok su kaybediyor…

Çok Yıllık Çiçekli Bitkiler

Çok yıllık Bitkiler





SARDUNYA
(Pelargonium)

Anavatanı Güney Afrika olan sardunyalar hoş kokulu gür yeşilliği,parlak renkli demet demet çiçekleriyle şüphesiz dünyada en sevilen çiçeklerin başında gelir.Yetiştirilmesi, çoğaltılması kolay,çeşitleri zengin,çiçek açma zamanı çok uzundur.Öyle ki uygun şartlar altında o zarif çiçeklerini yıl boyunca bizden esirgemez.
Sardunyalar dört ana gruba ayrılır:
GENEL (Zonal)
En yaygın olan tür budur.Tüylü yaprakları düzrenk veya ebruli ,yuvarlak dilimli,çiçekleri demetler halinde sarı ve mavi hariç her renkte,katmerli veya yalınkat olabilir.Boyu 30-60 cm.kadar,budanmazsa çok daha fazla uzayabilir.Çiçeklenme süresi çok uzundur.Çelik ve tohumdan kolaylıkla çoğalır.



SAKIZ SARDUNYASI (Trailing)
Bu sarkık dallı tür parlak etli yaprakları,beyazdan bordoya kadar değişen,katmerli veya yalınkat demetler halinde açan gösterişli çiçekleriyle bilinir.Esnek dalları 1 metreye kadar sarkabilir.Cüce türleri de vardır.Soğuğa karşı daha hassastır.Çelikten kolayca yetişir.


CEYLAN (Regal)
Halk arasında ceylan ve ye karagöz olarak adlandırılan bu tür,sivri uçlu tüylü yapraklara ve açelyayı andıran çok gösterişli çiçeklere sahiptir.Bu çiçeklerin ortaları siyah,kenarları çok canlı renklerde düz veya ebruli olabilirler.Boyu 30 cm. den bir metreye kadar uzayabilir.Tek dezavantajı çiçeklenme süresinin diğer türlere göre kısa oluşudur.

ITIR (scented leaved)Çok eskiden beri evlerimizde yetişen ıtırın yalınkat ve pembe renkteki çiçekleri pek gösterişli değildir.Çiçeklerinden ziyade yapraklarının özel kokusuyla tanınmıştır.Garip şekilli,girintili çıkıntılı bu yapraklar cinsine göre gül,limon,nane ya da elma kokuludur.yaprakları hafifçe oğuşturduğunuzda o nefis aroması çevreye yayılır.Kurutulmuş halde pot pourri'lerde kullanılmaktadır.


Kışa gerçekten dayanıklı tek sardunya türü, anavatanı Türkiye olan (pelargonium endlicherianum) dur.
ÖZELLİKLERİ:
ISI: Sardunyalar sıcağı sever. Kışın dışarıda donabileceği için aydınlık ,ama ısıtılmayan kapalı bir yerde muhafaza edilir. Bahçede yere ekilenler de kasım ayında dikkatlice sökülerek kasalara dikilir ve içeri alınır.
IŞIK:Çok çiçek açması için bol güneş görmelidir. Gün içinde 1-2 saat gölge zarar vermez.
SULAMA: Gerektiği zaman bolca sulanır.Tekrarı için toprağının epeyce kuruması beklenir.Aşırı sulama bitkiyi çürütür.Susuzluğa dayanır. Kışın suyu iyice azaltılır.
NEM:Lüzum yoktur.
İki yılda bir saksı değiştirmek yeterlidir.Bu işlem ilkbaharda yapılır.Çiçek zamanı 15 günde bir uygun türde sıvı gübreyle beslenir. Aşırı besleme çiçeği azaltır, yapraklarını çoğaltır.
Sardunyalar şubat-mart ayında budanır.Fazla uzun dallarının kısaltılması yeterli olur. Çiçek mevsimini uzatmak için geçmiş çiçekleri düzenli olarak ayıklanmalıdır.Çoğaltmak için yazın bitkiden15 cm. boyunda çelikler kesilir.Bir gün dışarda bekletilip soldurulur.Önceden sulanmış saksılara ekilir.Tutuncaya kadar çok az sulanır. Genel sardunya tohumdan da kolaylıkla yetiştirilebilir.


KASIMPATI (Chrysanthemum)
Kasımpatları kasvetli ve çiçeksiz sonbahar bahçelerini canlı renkleriyle adeta bir yaz şölenine çevirirler.Uzak Doğu kültüründe önemli bir yeri olan bu çiçek bizde de öteden beri çok sevilir.
Bitki birbirinden farklı yüzlerce çeşide sahiptir.Kalıcı ve yıllık türleri vardır.Yetiştirilmesi gayet kolaydır.Genellikle çeliklerinden veya kök sürgünlerinden çoğaltılır.Tohumla yetiştirilen cinsleri de vardır.
Bahçede güneşli ve rüzgar almayan bir yere dikilir.Bitki yaz boyunca düzenli sulanır ve beslenir.Sonbaharda uzun boylu ve iri çiçekli olanları desteklenir.Çiçekler bittikten sonra bitki toprak hizasında kesilir.Üzerine biraz kuru ot veya gübre konursa kökler soğuktan etkilenmez.
Saksıda yetiştirmek için küçük çiçekli ve kısa boylu olanları daha uygundur.Çoğaltmak isteniyorsa İlkbaharda bitki sürmeye başlayınca kök sürgünleri dikkatle ayrılıp dikilir.
Kasımpatı suda haftalarca dayanır.Topladığınız veya satın aldığınız kasımpatlarının iyice açmış olmasına dikkat edin.Tomurcuklar suda açmayabilir.Vazo suyuna konacak birkaç damla çamaşır suyu bakterial gelişimi önleyecektir.


ÇUHA ÇİÇEĞİ(Primula vulgaris)
İlkbahar çiçeklerinden olan çuha çiçeği bahçede olduğu kadar saksı ve çiçekliklerde rahatlıkla yetişir.
Kıştan korkmaz,dayanıklıdır.Tabii türleri Karadeniz ormanlarında çok görülür.
Nemli,humuslu toprak ve hafif gölgeyi sever.Yazın yaprakları kurusa bile sonbaharda yeniden sürer.Yerini beğenirse sürekli çoğalır.
Sürgünlerinden yeni bitkiler elde edilebilir.İlkbaharda ayırmalıdır.


KÜPE ÇİÇEĞİ (Fuchsia)
Geleneksel çiçeklerimizden olan küpeler ne yazık ki son zamanlarda pek yetiştirilmiyor. Oysa biraz emek verilse bedelini güzelliğiyle kat kat ödeyen bu çiçek bir zamanlar balkonlarımızın baştacıydı.
Küpe çiçeği kuytu ve nisbeten gölge yerlerden hoşlanır. Suyu sever. Fide ekildiği zaman ince çubuklardan destek yapılırsa biçimli büyür. Askılı saksılara da dikilebilir. Bu durumda pek zarif bir şekilde sarkacak ve destek istemiyecektir. Havalar soğumaya başlayınca içeri alınır. Camekanlı bir balkon bitkinin kışı sağlıkla geçirmesine yetecektir. Kış sonuna doğru bitki derince budanır ve saksı değiştirilir. Çelikleri ayrı saksılara dikilerek yeni bitkiler elde edilebilir.
ÖZELLİKLERİ:
ISI: Kış aylarında 12-15 derecede tutulmalıdır.
IŞIK:Güneşten uzak aydınlık bir yer ister.
SULAMA:İlkbahardan sonbahara kadar toprağı daima nemli olmalıdır. Kışın çok az sulayın.
NEM:Yazın yapraklarına ara sıra su püskürtün.


BERGENİA
Bahçe için mükemmel bir yer örtücü olabilir. Ağaç ve çalıların altına dikilebilir. Bulunduğu yere parlak yeşil ve iri yapraklarıyla çabucak yayılır. Otlanmayı azaltır. Yapraklar sonbaharda kırmızıya döner. Kışa dayanıklı kalıcı bir bitkidir.İlkbaharda ise sümbüle benzer pembe veya beyaz çiçeklerle donanır.
ÖZELLİKLERİ:
Drenajı iyi hafif gölge veya güneşli bir yere dikilir.
Sonbaharda bitkinin sık büyümüş yerlerinden fışkınları seyreltilip dikilerek çoğaltılır.


YÜKSÜK OTU (Digitalis)
İki yıllık ve ömürlü cinsleri olan bir bahçe çiçeğidir. Tohum olarak ekildiğinde ilk yıl kalın,oval, rozet şeklinde büyüyen yapraklar çıkarır. Ertesi yıl Mayıs ayında rozetin ortasından kalın bir sap uzar. Sapın üzerinde tomurcuklar sıralanmıştır. Çiçekler aşağıdan başlayarak açarlar. Pembe,mor,kırmızı,sarı veya beyaz renklerdedir. Borazana benzer biçimli çiçeklerin açık ağızları aşağı doğru bakar. Çoğunun iç kısımları beyaz çerçeveli bordo beneklerle kaplıdır.Yüksük otunun kalıcı bir türü de vardır.
Gölgede yetişen çiçek bulmak zordur. Yüksük otu bu gibi mekanlar için ideal seçim olabilir.
ÖZELLİKLERİ:
Bitkinin yüksekliği türüne göre 60 cm.den,1,5 metreye kadar değişir. En iyi hafif gölgede ve humuslu toprakta yetişir.Suyu sever.
Tohumları haziranda hafif gölgeye serpilir. Toz gibi ince olduğu için üzeri örtülmez. Hafifçe bastırılır ve süzgeçli kovayla sulanır.Çıkan fideler yaz sonunda yerlerine dikilir.Yerinde de bırakılabilir. Yüksük otu tıpta önemli bir bitkidir. Kalp ilaçlarında kullanılan "digitalin" adlı madde bu bitkiden elde edilir.


HASEKİ KÜPESİ (Aquilegia)
Milli çiçeklerimizden olup,özellikle lale devrinde yaygın olarak yetiştirilirdi. Hatta "Haseki küpesi" ismini çiçekleri o devirde moda olan bir küpe biçimine benzediğinden dolayı almıştır. Kolay yetişen,ömürlü bir çiçektir. Fide olarak alınırsa hemen o yıl açar. 90 cm.ye varan sapların üzerinde açan çiçeklerin neredeyse her rengi bulunur.Biçimleriyse gerçekten ilginçtir. Bodur cinsleri de mevcuttur. Mayıstan Temmuz ayına kadar bol ve sürekli açar.Grimsi yeşil yoncaya benzer otsu yaprakları vardır.
ÖZELLİKLERİ:
Seçici değildir. Normal bahçe toprağında yetişir. Güneş veya gölgeye dikilebilir. Yaz sonunda yetişkin fidelerden kök ayrılarak çoğaltılabilir. Bitki sonbaharda toprak hizasında budanır.
Tohumla yetiştirilecekse Mayıs ayında hafif gölgeye serpilir.Tırmıkla çok hafif karıştırılır.bastırılarak sulanır.Tohumlar biraz geç çıkar.Sabırlı olmalıdır. Çıkan fideler saksıya veya direkt yerine şaşırtılır. Ertesi yıl açmaya başlar.


GELİNCİK (Papaver)
Ömürlü gelincik şekil itibariyle benzese de bildiğimiz gelincikten çok farklıdır. Bir metreye varan sapların üzerinde açan kâse iriliğindeki çiçekleriyle göreni şaşırtır. Çiçekleri kırmızının yanı sıra portakal,yavruağzı,beyaz ve pembe tonlarında da açar. Güneşli bahçelerde kolayca yetişir.
Tohumları mayısta gübreli toprağa serpilir. Hafifçe bastırılıp sulanır. Çıkan fideler eylülde şaşırtılır.Yerinde de bırakılabilir. Yaprakları rozet şeklinde büyür. Kenarları dişli,sivri uçlu yaprakları dikenimsi tüylerle kaplıdır. Fideler ertesi yıl mayıstan itibaren açmaya başlarlar.
Drenajı iyi ve toprağı ağır olmayan bahçelerde yıllarca yaşar. Her yıl sonbaharda köklü fideler sık yerlerinden ayrılarak çoğaltılabilir. Bitkinin çiçekleri tamamen geçtikten sonra, saplar ve yapraklar toprağa yakın bir yerden kesilir. Tohum kafaları kurutularak çiçek aranjmanlarında kullanılabilir. Yaz sonuna doğru yapraklar yeniden görünür. Sonbaharda köklerin çevresine gübre konarak besin takviyesi yapılır.
Bahar ve yaz aylarında düzenli sulanmalıdır.


FLOKS (Phlox)
Floks ömürlü ve mevsimlik bir çok çeşide sahiptir. Güneş veya yarı gölgede yetişir. Saksıya da dikilebilir. Çiçekleri çok caziptir. Çiçek zamanı bol su ister.Yaz boyunca devamlı açar. Çiçek bordürlerine çok yakışır. Boyu 1 metreden fazla uzayabilir. Olduğu yerde çoğalır. Yerini severse kalıcıdır ama biraz zor beğenir. Baharda kök ayrıçlarından çoğaltılır.




NİPOFYA (Knipofia)
Alışılmamış biçimli çiçekleriyle güneşli bahçelere büyük renk katar.Yaprakları otsu,1,5 metreye varan saplar üzerindeki çiçekleri parlak renklidir.Herhangi bir bahçe toprağında kolayca yetişir. Drenajı iyi,güneşli bir yere dikilir. İlkbaharda kök ayrıçlarından çoğaltılır.






HOSTA
Hosta farklı özellikleriyle sevilen bir ömürlü çiçektir. Cazip yapraklarının yanı sıra hoş kokulu beyaz veya eflatun çiçekleri yaz boyu açar. Çok değişik çeşitleri vardır. Gölgede çok güzel yetiştiği için ağaç altlarına dikilir. Yer örtücü olarak olduğu yere yayılır ve yabani otların çıkışını önler . Saksıya da dikilebilir. Kışın yaprakları kurur. İlkbaharda köklerinden ayrılarak çoğaltılabilir. Suyu sever.



EZAN ÇİÇEĞİ ( Oenothera)
İlginç özelliklere sahip otsu bir bitkidir.Lale iriliğindeki ipeksi sarı çiçekleri gün boyu kapalı durur. Güneş battığı anda aniden açılarak şaşırtıcı bir gösteri sunar. Ertesi gün öğlene doğru sönen çiçeklerin ömrü bir gündür. Ancak bol tomurcuk verdiği için problem olmaz. Baharda rozet biçimi etli ve tüylü yaprakların ortasından uzun bir sap çıkarır. Bu sapın üzerinde yaz boyu açacak olan tomurcukları taslak halinde bulunur. 1.5 metre uzayabilir.
İyi drenajlı herhangi bir bahçe toprağında yetişir. Gün boyu güneş görmelidir. Çiçek açmaya mayıs ayında başlar ve yaz boyu sürdürür. Sıcaklarda düzenli olarak sulanır. Sonbaharda çiçek sapları toprak seviyesinde kesilir. Bitki fazla uzun ömürlü değildir ama tohumları dökülerek her yıl bir çok fide verir . Bu fideler ilkbaharda istenilen yerlere şaşırtılır.
Ezan çiçeği aynı zamanda şifalı bir bitkidir.


HELLEBORUS
Tabii olarak ormanlarda yetişen helleborlar mevsimin ilk açan çiçeği olma özelliğine de sahiptir.Kardelenden bile önce çiçeklenirler. Herdem yeşil, büyük ve el biçimi yaprakları direkt topraktan çıkar. Çiçeklerinin melezleme yolu ile farklı renkleri ve ebrulileri üretilmiştir.
Kışın güneşi,yazın gölgeyi sevdiği için yaprak döken ağaçların altında mükemmel bir yer örtücü olabilir.. Zamanla yayılarak çoğalır. Humuslu toprakta iyi yetişir. Çiçeklenme mevsimi ocak-şubat aylarıdır.
Kök sürgünlerinden mart ayında çoğaltılır.


ŞAKAYIK (Paeonia)
Dünyanın bir çok bölgesinde dağlık ve ormanlık yerlerde tabii olarak yetişir. Serin-ılıman iklim bitkisidir. Ülkemizde de bir çok tabii cinsi bulunan şakayık orman gülü veya ayı gülü adları ile de bilinir. Nisan- haziran arası açan iri ve gösterişli çiçekleri sebebiyle bahçelerimizde eskiden beri yetiştirilir. Çok sevilen bir süs bitkisi olan şakayık özellikle uzakdoğu kültüründe önemli bir yere sahiptir. Buralarda 4000 yıldan beri kültürü yapılmaktadır.

Çiçekleri yalınkat veya katmerli olur. Bazıları hoş kokuludur.Zamanla kültüre alınarak çok farklı renkleri üretilmiştir. Bitki çalı ve otsu olmak üzere iki farklı türü vardır.
Otsu şakayık sonbaharda toprak üstü kısmını kaybeder. İlkbaharda yumrulu köklerden tekrar yeşerir. Yeşilliği gür ve gösterişlidir. Yapraklar özellikle sonbaharda bronz rengine bürünür. Bitki boyu 60-100 cm. kadar uzayabilir. Özellikle katmerli çiçekliler baharda destek gerektirir.

Yetişme özellikleri:
Şakayık en iyi derin, iyi drenajlı ve humusça zengin topraklarda yetişir. Dikim için 45 cm. çap ve derinlikte bir çukur açılır. Çukurun dip kısmına bir miktar yanmış gübre veya kompost konur. Daha sonra yarısına kadar gübreli toprak harcı eklenir. Bitki fazla derin olmayacak şekilde dikilir. Bolca sulanır. Saksı içinde almak daha iyidir. Fidelerin arası 90 cm olmalıdır.Hafif gölge veya güneşli ortamları sever. Ancak sabah güneşi gecenin nemiyle yumuşamış tomurcuklara zarar verebilir. Bu yüzden güney veya güney-batı yönlerine doğru dikim yapılması daha iyi olur.

Şakayık ilk dikildiği yıl fazla açmaz. Yerine tam olarak yerleşmesi 2-3 yıl sürer. Yumrular ne kedar çoğalırsa o kadar çok çiçek açacaktır.Çoğaltmak maksadı ile köklerini ayırmak uygun değildir. Aksi halde yeniden çiçek açması yıllar alabilir. Yeni bitki isteniyorsa yetişmiş olarak satın alınmalıdır.
Yaz boyunca muntazaman sulanmalıdır. Kökünün serin ve nemli kalması için malç yapılması iyi olur. Her yıl ilkbaharda gübre verilir.

EKİNEZYA (Echinacea)

Daha çok şifalı özellikleri ile popüler olan Ekinezya Kuzey Amerika'nın bir çok yerinde tabii olarak yetişir.

Ömürlü, otsu bir bitkidir. Zarif ve gösterişli çiçekleri için bahçelerimizde süs bitkisi olarak da yetiştirilebilir. Kışın kuruyan dalları toprak seviyesinde kesilir. Bitki ilkbaharda yeniden yeşerir. Papatyaya benzer iri pembe veya mor çiçekleri uzunluğu 1 metreyi aşan sapların üzerinde açar. Bol güneşli yerleri sever. Bununla beraber fazla sıcak iklimlerde öğleden sonra gölge olan bir yere ekmelidir.Böylece çiçekleri daha uzun ömürlü olur. Bitki haziran ve ekim ayları arasında devamlı çiçek açar.
İlkbaharda kök ayrıçlarından yetiştirilirse aynı yıl çiçek açar. Tohumları mayıs ayında toprağa serpilir. Çıkan fideler ancak ertesi yıl çiçeklenirler.
İyi drenajlı herhangi bir bahçe toprağında yetişebilir.

KARDEŞ KANI ( Centranthus)
Tabii halde eski duvar çatlaklarında ve kireçli kayalık alanlarda yetişir. Ilıman sahillerin bitkisidir. Açık yeşil yoğun parlak yapraklı, otsu ve kalıcı bir bitkidir. Yeşilliği kışın çoğu zaman tamamiyle kurumaz. İlkbaharda 80- 100 cm uzayan dalların üzerinde, demetler halinde açık kırmızı çiçekler açar. Seyrek bulunmakla beraber beyaz çiçekli cinsi de mevcuttur. Çiçek zamanı yaz sonlarına kadar sürer. Bordürlerin arka taraflarına, tarhların ortasına tek veya grup halinde ekilebilir. Kayalık bahçelerde de kullanılabilir. Kışın kuruyan çiçek sapları dipten kesilir.
Tohumları ilkbaharda işlenmiş toprağa serpilir. Çıkan fideler sonbaharda asıl yerlerine şaşırtılır. En kolay kök sürgünlerinden yetişir. İlkbaharda bitki köklerinden bir bölümü çatal bel yardımı ile gevşetilir. İstenilen miktarda köklü parçalar ayrılır ve hemen dikilir. Fide aralıkları 50 cm olmalıdır.
Bol güneşi, iyi drenajlı ve hafif kireçli toprağı sever. Diğer topraklarda da yetişir. Fazla gübre ve su istemez.

BODRUM PAPATYASI
(Osteospermum)
Afrika papatyası soyundan gösterişli ve ılıman iklimlerde ömürlü bir bitkidir. Rüzgardan korunmuş, bol güneşli iyi drenajlı ve hafif topraklı yerleri sever. Uygun şartlarda ilkbahar ve yaz boyunca çok fazla çiçek açar. Adeta çiçekten bitkisi görünmez. Çiçekler krem,beyaz, pembe, mor tonlarında ve hafif ebrulidir. Çiçek petalleri kaşık biçiminde olan bir cinsi de vardır. Bitkinin boyu 30-60 cm olabilir. Kışın kökleri kuru yapraklarla örtülürse çoğu zaman ertesi yıla kalır. Serin iklimlerde her yıl yeni tohum ekilir ve mevsimlik bitki olarak yetiştirilir.
Tohumları mart ayında ılık ve kapalı bir yerde çimlendirilir, mayıs ayında dışarı ekilir. Fide aralıkları 30 cm. bırakılır.

KETEN ÇİÇEĞİ (Linum)
Mavi çiçek sevenler için bulunmaz bir bitkidir. Bol güneşli ve kumlu topraklı bahçelerde çok güzel yetişir. Topraktan fışkıran narin dalların üzerinde açan çiçekler gök mavisi renktedir. Çiçeklerin ömrü bir gün olmakla beraber yaz boyunca her gün açacak kadar tomurcuğu bulunur.
Tohumları ilkbaharda ılık bir yerde çimlendirilir. İlk veya sonbaharda ana bitkiden ayrılan kök sürgünleri ile de yetiştirilebilir. Çoğu zaman dökülen tohumlar kendiliğinden çimlenerek yeni fideler üretir.Sonbaharda kuruyan dallar toprak seviyesinde budanır.

Balkonlarınızı renklendirin

Balkonlarınızı renklendirin

Balkonda oturmanın keyfi başka hiçbir şeyle kıyaslanamaz. Hele bir de karşınızda kendi yarattığınız, gözünüz gibi baktığınız çiçekleriniz duruyorsa, keyfinize diyecek olmaz. Klasik ve yeni balkon çiçekleri ve kasalar içerisinde yetişen bitkiler güneşli bölgelerde sizi büyülü bir atmosfere sokabilirler. Çiçek kasaları, saksılar, küpler ya da küçük saksıcıklar için balkonunuzda mutlaka bir yer bulabilirsiniz. Dilerseniz de balkon demirlerine kasalar asabilirsiniz. Yalnız bu toprak dolu ağır kasaları asmadan öce demirlerin sağlam olup olmadığını bir kontrol etmeniz gerekiyor.


Örneğin bir metre boyunca üç adet balkon kasası balkon demirlerine en az 80 kg. yük getirir. Saksıların seçimi
Balkon kenarları için uzun balkon saksılarına, yerde durması gereken büyük bitkiler için değişik malzemelerden yapılan büyük terakota saksılara ihtiyacınız var. Göze hitap etmesi için de terakota saksıları dilediğiniz şekilde su bazlı boyalarla rengarenk boyayabilirsiniz.
Plastik saksılar hafif olduklarından dolayı kolay taşınabiliyorlar. İçlerindeki malzemelerin değiştirilmesi gerektiğinde de kolaylıkla yıkanabiliyorlar. Ayrıca çiçek toprağı da bu tür plastik saksıların içinde kolay kolay kurumuyor. Bu nedenle plastik saksılar daha kullanışlı olacaktır.
Doğru şekilde bitki ekmenin kuralları
Öncelikle bitki alışverişi yaparken kökleri iyi gelişmiş kuvvetli bitkiler satın almaya özen göstermeniz gerekiyor. Kap ya da saksı alırken de alt kısmında deliği olan dibinde su biriktirmeyen kapları tercih etmeniz gerekiyor.
Kapların içine 3/2 yüksekliğinde toprak doldurup, bitkileri yerleştirin. Toprağı hafifçe bastırdıktan sonra saksının kenarından bir parmak mesafesi kadar sulama alanı bırakın. Yerleştirme işleminden sonra bitikilerin düzenli bir şekilde sulanmasına dikkat edin. Bir gün bitkiyi gölgede bırakın ve daha sonra esas duracağı yere götürün ve dört hafta sonra içine ilave gübre yerleştirin.
Hangi bitki nerede olmalı?
Güneşli yerler için: Norma, Sakız, Begonya, Petunya, Papatya, Ateş Çiçeği, Hercai, Menekşe, Mine, Gül, Acem Halısı, Kasımpatı
Yarı gölge alan yerler için: Aralya, Açelya, Çuha, Cyklamen, Cinererya
Gölge yerler için: Ortanca, Akuba
Sebze Bahçesi: Dilerseniz kendi balkonunuzda ya da bahçenizde sebze yetiştirebilirsiniz. Fakat gerek tohum gerekse fideleri alırken bunların az yükseklikte ve az yer kaplayan türler olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü bu tür bitkilerin daha kısa süren bir gelişme süreci vardır.
Çiçek yetiştiriken nelere dikkat etmelisiniz?
Yeşil ve çiçekli bitkiler sadece evinizi güzelleştirmekle kalmaz aynı zamanda sağlıklı ve huzurlu bir yaşam alanı da sunar. Bitkileri orta ve doğal ışıklı yerlerde bulundurun. Çiçekli bitkilerin güzelliği ve çiçek sayısı ne kadar ışık aldığı ile ilişkilidir. Bol yapraklı bitkiler daha az ışıklı mekanları sever. Bitkinin toprağını her zaman nemli tutun. Çiçeklerin kurumamasına ve solmamasına özen gösterin. Ancak çiçeklerinizi sürekli su içinde bulundurmayın ve yapraklarını ıslatmayın. Bitkileri aşırı sıcak ve soğuğa maruz bırakmayın. Bitkilerin doğal sıcaklıklarında uzak olması sağlıklı gelişmelerini engeller.

Çiçek Düzenleme Sanatı & İncelikleri & Püf Noktaları & Serbest Buket Hazırlama


Giris: Çiçek yaşamın vazgeçilmez bir ögesidir. İnsanlarımız doğanın uyanışını çiçeklerin güzel kokularından, renklerinden algılar. Doğan çocuğumuzu bir demet çiçekle karşılamak, başarılarımızı çiçekle değerlendirmek, hastalarımıza çiçekle geçmiş olsun demek, yitirdiklerimizi çiçekle uğurlamak modern dünyamızın geleneklerinden biridir. Doğanın bir parçası olan çiçekleri etrafımızdaki herkesle paylaşabiliriz. İnsanların yaşamı ne kadar zorlaşırsa zorlaşsın bu aşamada uzatılacak çiçek yaşama sevinci verecektir. Çiçek yetiştirmek tohumdan çiçek oluşumuna kadar emek isteyen zor bir iştir. Çiçekçilik ise, çiçekleri belirli bir uyum içinde bir araya getirip, belirli bir konu yaratarak alıcıya sunmaktır. Çok önemli bir sanatsal çalışmadır. Sipariş alımından, çiçeğin alınıp sunumuna kadar geçen evre içinde titizlikle uyulması gereken kurallar vardır. Dünya çiçekliğiyle boy ölçüşen sektörümüz, kaliteli hizmet ve teknolojiye verilen önemin artmasıyla, kendini günden güne geliştirmektedir. Çalışanların çiçekçilik konusunda bilgili olması yanında; dikkatli, dürüst ve güler yüzlü olması gerekir. Sektörde çalışanlar çağı yakalamalı hatta öncülük yapmalıdırlar. Unutmayalım ki, Ankara başkent yapıldıktan sonra Gazi Mustafa Kemal’in ilk emirlerinden biri, bu kente bir çiçekçi dükkânı açılması olmuştur. Çünkü uygarlığın temel ölçütlerinden biri, kültürün bir boyutudur çiçek sevgisi.

1. ÇİÇEK DÜZENLEME SANATI

1.1. Tarihsel Gelişimi
Çiçekler, insanların yaradılışları ile birlikte doğan, sevgi ve süs kaynağıdır. Çiçekler,
zengin renk, çeşitli koku ve duruşları ile insanları büyülemiştir. Atalarımız çiçekleri
sevmişler, koklamışlar; mevsimine göre, bahçelerinde yetiştirip üretmişler, kaplarda,
vazolarda, odalarını süslemişlerdir.
Mısır’da M.Ö. 2000- 28 yılları arasında Mısır mezarları, kâseler içinde toplu halde
bulunan buket şeklindeki çiçek resimleri ile süslenmiştir. Müzelerde Mısırlılara ait cam,
bronz ve seramik kapların bazılarının içinde çiçek takaçlarına rastlanmıştır.
Yunanistan’da M.Ö. 600-146 yılları arasında ise çiçek düzenleme alanında en büyük
gelişme olmuştur. Yunan çağına rastlayan bu dönemde çiçek düzenlemesine ağırlık
verilmiştir. Bu çağda dinsel törenlerde çiçekler başa çelenk olarak takılırdı. Çiçekler ya
çelenk şeklinde ya da sepet içinde kullanılırdı.
Romalılar M.Ö. 28- M. S. 325 yılları arasında savaşçı askerlerdi. Bu yüzden sanata
olan katkıları çok azdır. Yunanlıların etkisi altında kalmışlar, Roma çağında süs hevenklerini
dekoratif motif olarak kullanmışlardır.
Bizans’da ( M. S. 325 – 660 ) ise; tapınaklar çiçeklerle süslenmiştir. Çiçek
demetlerinin ve süs hevenklerinin yapraklarının yapımında konik ve spiral şekiller
kullanılmıştır. Bizansların çiçek düzenleme zevki kilise duvarlarındaki mozaiklerden
anlaşılmaktadır.
İran’da( M. S. 1300 – 1700 ) ise; Kaşmir deki Moğol bahçeleri İranlıların bahçe ve
çiçekleri çok sevdiklerini gösterir. 14. yüzyıl başında İran sanatında, doğu stilinde vazolar
içinde çiçek düzenlemelerinin başladığı görülür.
Rönesans’ta ( M. S. 1400 – 1600 ) ise; sanatta ilerleme devri etkisini çiçek
düzenlemede de göstermiştir. Alçak boylu kâse ve sepetlerde çeşitli çiçeklerle sıkı dengeli
buketler oluşturmuşlardır.
Hollanda’da ( M. S. 1550 – 1700 ) ise; çiçekler, resimlere fon olarak kullanılmaktan
çıkmış, ana unsur haline gelmiştir. Bu çağın genel karakteristik özelliği çiçeklerin zarif
buketler halinde düzenlenmesi, zengin renklerin kullanılmasına karşın, uygun bir ton
yaratılmış; kuş kafesi, yumurtalar ve meyveler buketlerle birlikte kullanılmaya başlamıştır.
Fransa’da ( M. S. 1715 – 1744 ) ise; günlük yaşantılarda ve şenliklerde çiçek
düzenlemeleri çok kullanılırdı. Bu dönemde ( S ) şeklinde eğri hatlı düzenlemelerin yapıldığı
görülmüştür. Bu yıllarda İngiltere de de, çiçekler yalnızca bahçeleri süslemek amacı ile
yetiştirilmiştir.
Klasik dönemde M. S. 1762 – 1830 yıllarında; Avrupa ve Amerika sanatı klasik çağın
canlanmasıyla bu çağın etkisi altına girmiştir. Süs hevenkleri bu çağda daha zarif bir şekilde
yapılmıştır. Çiçek ve yapraklarla yapılan çelenkler ise eski Roma ve Yunanistan
dönemindeki önemini yeniden kazanmıştır.
Amerika’da 20. yüzyılda bahçecilik kulüplerinin bahçıvanlıkla ilgili olarak
düzenledikleri çiçek gösterilerinde sanatsal çiçek düzenlemeleri yapmaya başladılar. Daha
sonra çiçek düzenleme sanatında geometrik düzenleme şekli kuruldu. Amerikalılar,
Japonlardan çizgi ilkesini, bakışımsız ( asimetrik ) dengeyi, doğa hayranlığını, iyi bir oran
kazanmak için çiçek gövdelerinin kaplara göre ölçülerini öğrendiler. Batılılar, buna toplu
çiçek kümeleşmelerini ve süsleyici deseni ekleyerek daha gösterişli düzenlemeler
oluşturdular. Amerika, Japon çiçek düzeni ( ikebana ) ile Avrupa’ nın küme buket tipini
birleştirerek geometrik formu geliştirildi.
1.2. Genel İlkeleri
Çiçek düzenleme sanatında üç ana ilke vardır. Bunlar:
􀂾 Birlik
􀂾 Ölçü
􀂾 İlgi merkezi
􀂾 Birlik: Kompozisyonun bütün olarak bir birlik oluşturması, ayrı ayrı kısımların
bir bütün olarak görünüm kazanmasıdır.
􀂾 Ölçü: Bütün kısımların, birbirleriyle ölçü yönünden uyumu ve oranıdır. Çiçek
düzenlemede çiçekler, yapraklar, kullanılan kap, varsa aksesuarlar, kullanıldığı
yerle orantılı olmalıdır. Genel olarak çiçek sapları uzun bir kapta kabın
yüksekliğinin bir buçuk iki katı, geniş bir kapta ise, genişliğinin bir buçuk katı
olduğu zaman en iyi şekilde görünür. Çok hafif ince bitkiler çizgi desenleri
halinde kullanıldığı zaman ( ince asmalar, tüylü otlar vb. ) bitkinin uzunluğu
kabın iki katı arttırılabilir.
􀂾 İlgi merkezi: Bir kompozisyonun dikkat çeken ve ilgi toplayan kısmına ilgi
merkezi denir. İlgi merkezinin mutlaka, desenin ortasında olması gerekmez. Bu
bir renk, özel bir çiçek ya da eklenecek ilgi çekici bir gereç olabilir. Göz doğal
olarak desenin o noktasına takılır. İlgi merkezinin oluşturulmasında aşağıdaki konulara dikkat etmeliyiz.
• Şekil: Çiçekleri ya da yaprakları ilgi merkezine yerleştirme şeklidir.

• Hat: Bir dal, bir sap, çiçekler, tomurcuklar ya da yapraklar serisi, gözü
ilgi merkezine çekecek şekilde yerleştirilir. Genellikle bu noktada pek
çok hat bir araya gelir. Kimi zaman yeni ay ya da S şeklinde tek bir hatla
aynı sonuca ulaşılır.

• Yineleme ( Tekrar) : Bir şeklin, bir birleşimin ya da bir rengin
yinelenmesi de ilgi merkezinin yaratılmasının başka bir yoludur.

• Derece: Büyüklük, renk ya da şekil bakımından kademeli bir değişim
demektir. Bir rengin çeşitli tonları kullanılırken merkeze doğru rengin
tonlarının kuvvetlendirilmesi ile yapılan düzenlemeler örnek verilebilir.

• Zıtlık: İlgi noktası yaratmanın en kolay yolu merkez ile çevresi arasında
zıtlık yaratmaktır.

• Renk: Çiçek düzenleme sanatında ilgi merkezi yaratmak için kullanılan
yolların en etkilisi renktir. Renk, izleyen kişi üzerindeki şekil, büyüklük
ve çizgi etkilerini çoğaltır.
• Denge: Çiçek düzenlemede denge, kompozisyonun parçalarının ne sağa,
ne de sola eğim göstermemesi ile sağlanır. Bunu elde etmek için,
düzenlemede kullanılan gereçler ortada var sayılan dik bir çizginin
çevresinde ağırlık bakımından eşit olarak görülecek şekilde
dağıtılmalıdır.
• Benzer ( Simetrik ) Denge: Merkez çizginin bir yanındaki şekil, aynen
öteki, karşı yandaki şeklin görüntüsünü verir.

• Benzemez ( asimetrik ) Denge: Bir yandaki gereç ağırlık bakımından
karşı yandaki gerece eşit olarak görünmediği zaman elde edilir.

• Uyum ( Armoni ) : Kompozisyonu yaparken kullanılacak dallar ve
çiçeklerin mümkün olduğu kadar birbirine uygun olması gerekir. Bir
kompozisyondaki parçaların birbiriyle ilişkilerindeki uyuma karşı her
insan değişik tepkiler gösterir. Örneğin; baharda çiçek veren çiğdemle,
yazın çiçek açan glayölün birleşmesinden oluşan bir kompozisyon, hem
mevsim farkı hem de büyüklük bakımından uygunsuz düşer. Bu düşünce,
bir orkide – papatya birleşimi için de geçerlidir. Bunlar renk olarak
birbirleri ile uyumlu olsalar da, görünüş bakımından uyumsuz olur.

• Ritim: Çiçek düzenlemede ritim, dondurulmuş hareket olarak ifade
edilebilir. Burada yapılan düzenlemeye bakan kimse, baktığı şeyler
hareketsiz durduğu halde bir hareket varmış duygusuna kapalıdır.
1.3. Çiçek Düzenlemede Hazırlık
Çiçekleri yerleştirmeye başlamadan önce çiçeği yerleştireceğimiz mekânı bilmemiz
gerekmektedir. Yatak odası, oturma odası gibi mekânlarda kullanacağımız kapların bitkiye
uygunluğunu ve odada kullanılacağı yeri belirlemeliyiz. Ayrıca yerleştirilecek çiçek ve
yaprakların birbirine ve desene uygunluğu önemlidir.
Yatak odası için yapacağımız çiçek düzenlemelerinde genellikle küçük, iç açıcı
düzenlemelere yer verilmelidir. Örneğin, küçük bir vazoya yerleştirilmiş menekşe, yaseminle
yapılan düzenleme uygundur. Yemek odası için yapacağımız düzenlemelerde ise, çiçekler
yemek masasının ortasına ya da kenarına konulur. Kullanılan kap ve çiçekler yemek
takımına, masa örtüsüne uygun olmalıdır. Masada oturan insanların birbirini görebilmeleri
için çiçek düzeninin yüksek olmamasına dikkat edilmelidir. Çiçekler kokusuz olmalı, her
yandan görünecek şekilde yerleştirilmelidir.
Çiçek yerleştirmek için kullanılacak kaplar düz renkte olmalı, fazla dikkat
çekmemelidir. Çiçeğin rengi, yerleştirileceği yerin döşeme ve fon rengine uygun olmalıdır.
İlk bakışta kap değil, çiçek gözümüze çarpmalıdır.
Çiçek düzenlemeye başlamadan önce; çiçeklerin dayanıklılık ve tazeliklerinin
korunması için tedbirler alabiliriz.
1.3.1. Kesme Tekniği
􀂾 I. yöntem: Çiçekler sabah ve akşam saatlerinde, keskin bir bahçe makası ile
çiçeğin özelliğine göre eğik veya düz olarak kesilmeli, kesilen çiçekler zaman
kaybedilmeden su içine konulmalıdır.
􀂾 II. Yöntem: Saplar su içinde kesilir. Böylece sapın kesik ucu hava ile temas
etmeyeceğinden çiçeğin su özümleme yeteneği azalmaz. Japonların “mizukiri”
dedikleri bu yöntemde amaç çiçek ve yaprakların canlılıklarını koruyabilmektir.
Ayrıca bazı fiziksel ve kimyasal işlemler gerekir. Bitkinin özelliğine göre
değişik işlemler yapılır.
Çiçeklerin tazeliği için: Çiçeklere canlılık veren hidroklorik ve sülfürik asit eriyikleri
suya % 5 oranında karıştırılarak kesilen dal buna batırılır.
Bazı bitkilerin tazeliğini korumak için ise şu işlemler yapılır. Kesilen dal ateşe tutulur,
tuz ya da külle ovulur, kesilen yer dövülür ve su enjekte edilir. Örneğin; yıldız, begonya,
aster, kadife çiçeği, sardunya, menekşe, şakayık gibi çiçekler kesilir kesilmez sapları alkole
batırılır. Kasımpatı, sardunya ve çan çiçeğinin sapı kesilir kesilmez sıcak suya batırılır ya da
ateşe tutulur. Ortancanın sapı kesilir kesilmez ateşe tutulur.
Çiçek yerleştirmeye başlarken çiçekler gözden geçirilir, kurumuş çiçek, yaprak ve
dallar kesilir. Şekli güzel olmayan dallar düzeltilir. Dallar düzeltilirken kırılmamasına dikkat
edilir. Dalın kırılmaması için eller birbirine yakın olarak tutulur, hafifçe bükülerek dala
istenilen şekil verilir. Gerek duyulursa aynı şekilde çiçek sapları da bükülerek düzeltilir.
Çiçek sapları daha ince olduğu için, kırılma olasılığı daha fazladır. Bu nedenle çiçek
saplarının bükümünde daha özenli olunmalıdır.
1.4. Çiçek Düzenleme Şekilleri
Çiçek düzenleme şekillerini üç grupta inceleyebiliriz.

Geometrik şekillerle düzenleme
Japon yöntemiyle düzenleme
Serbest düzenleme

1.4.1. Geometrik Şekillerde Düzenlemeler
Hat şeklinde ve kütle şeklinde olmak üzere iki prensipte düzenlemeler yapılır.

I. Hat şeklinde düzenlemeler

• Dikey şeklinde düzenleme: Düzenleme yüksektir. Çiçek ve yaprakların
ağırlığı kabın ağzına en yakın gelecek şekilde verilir.
• L şeklinde düzenleme: Yüksek olan kenar, düzenleme yapılan kabın
sağında ya da solunda olabilir. Üst kısmına hafif çiçekler yerleştirilir.
Ağırlık düşey hattın alt kısmına toplanır.
• S şeklinde düzenleme: Sallanan bir ritim uyandırır. Ağırlık
düzenlemenin orta kısmındadır.
• Yatay şekilde düzenleme: Düzenleme hatlarının kabın iki yanına
uzatılmasıyla elde edilir. Ağırlık ortadadır.
II. Kütle Şeklinde Düzenlemeler
• Üçgen şeklinde düzenlemeler: Birçok düzenlemenin esasını oluşturur.
Üçgen düzenlemede merkeze açılmış çiçekler yerleştirilir. Kenara doğru
yaprak ve küçük çiçeklerle üçgen tamamlanır. Ağırlık aşağıdadır.
• Daire şeklinde düzenleme: Ağırlık ortadadır. Çizgileri ilgi merkezinden
yukarı, yanlara ve aşağıya doğru yayılarak daire tamamlanır.
• Oval şeklinde düzenleme: Ayaklı vazolarda kullanılması tercih edilir.
Büyük çiçeklerde kuvvetli renkler, ovalin aşağısındaki ağırlık merkezine
yerleştirilir. Dış kenarlar, küçük ve açık renk çiçeklerle, yapraklarla
tamamlanır.
• Yelpaze şeklinde düzenleme: Düzenleme yarım daire biçimindedir.
Ağırlık aşağı ve ortadadır. Ağırlık merkezlerinden dışa doğru küçük
çiçekler ve yapraklarla yelpaze şekli verilerek düzenleme tamamlanır.
1.4.2. Japon Yöntemi ile Düzenleme
Japonya’da çok eskiden beri kullanılan yöntemdir. İkebana sözcüğü çiçekleri su
içerisine koymak anlamına gelmektedir. Düzenlemede biçim, renk uyumu, oran, denge ve
perspektif kuralları önem taşır. İkebananın en çok sevilen ve tanınan stilleri Rikka , Seika ,
Moribana ve Nagaire’ dir.
Rikka stili çiçek düzenleme: Japon çiçek düzenleme çalışmalarının en
eskisidir. Teknik kuralları kadar anlamı da derindir. Rikka, çiçekleri dik ya da
ayakta tutmak anlamına gelir. Burada ikebananın özelliği olan üç esas dalın (
şin – so – hikae ) yanında küçüklü büyüklü başka dallar da kullanılır. Dalların
yerleştirme tekniğinin karmaşıklığı ve çok yer tutması nedeni ile halk tarafından
bu stil pek tutulmamıştır.
Seika stili çiçek düzenleme: İkebana ile aynı anlama gelir. Rikka stilinin
sadeleştirilmiş halidir. İnsana sanat yoluyla gerçek doğa görüntüleri duyurulmak
istenir. Teknik bakımından rikkadan farkı, kompozisyon üç ana daldan oluşur.
En büyük dal Şin gökyüzünü, yüceliği, cenneti; ikinci dal So insanı; üçüncü dal
Hikae ise toprağı simgeler. Üç öğeden yararlanarak üçgen elde edilmek istenir.
Seika stilinde üç dalın birbirine iyice tutturulması gerekir. Çiçeği yerleştirirken
bitkinin doğal yapısını bozmadan kullanmak gerekir. Yerleştirmeye uzun dal
Şin ile başlanır. Şinin boyu vazonun yaklaşık bir buçuk, iki katı kadar olmalıdır.
So’nun boyu Şin’in boyunun üçte ikisi kadardır. Hikae’nin boyu da Şin’in
boyunun üçte biri kadar olmalıdır. Yerleştirme yapılırken her dal rahatça
yükseliyormuş izlenimi vermelidir.
Nagaire stili çiçek düzenleme: Çay merasimlerinde yapılan düzenlemelerdir.
Çiçek serpiştirin anlamına gelmektedir. Halk tarafından kullanılan stildir.
Moribana stili çiçek düzenleme: Çağımızda en çok kullanılan ikebana
çeşididir. Bu düzenleme şekli bir manzara ya da minyatür bir bahçe hazırlama
isteğiyle doğmuştur. Gök, insan ve toprak simgesi belirgindir.
2. SERBEST BUKET DÜZENLEME

2.1. Serbest Buket Tasarımı
2.1.1. Tanımı ve Önemi
Tarih boyunca çiçeklere geleneksel kültürü ifade eden farklı anlamlar yüklenmeye
devam edildi. Ancak 19’uncu yüzyılın sonlarına doğru bu yaygın uğraş eskimeye, yok
olmaya yüz tuttu. Çiçeklerle ilgilenen ve tüm çiçeklerin anlamlarını bilen insan sayısı azaldı.
Hayatlarımıza renk katmak, romantizm ve farklı heyecanlar yaşamak istiyorsak; çiçeklere
ilgi göstermeliyiz. Ancak sadece varlıklarıyla değil; sembolize ettikleri anlamlarla da
ilgilenirsek; bu duyguları algılayabildiğimiz gibi, sevdiklerimize ifade etmeyi de
başarabiliriz.
Çiçekler insan hayatının en vazgeçilmezlerindendir. Çünkü çiçek duyguların en güzel
ifadesidir. Sevgiyi göstermenin en güzel ve göz alıcı yoludur. Ancak çiçeklerin sunumu çok
önemlidir. Bunun için çiçeklerin düzenlenmesi gerekir. Bu da bilgi, dikkat ve özen gerektirir.
Değişik tür ve renkte çiçeklerin herhangi bir vazo veya kaba konulmadan elde
taşınabilir bir halde düzenlenmesine buket denir. Buketler tek sayıda çiçeklerden oluşur.
Buket yapılırken çiçeklerdeki renk armonisi ile kullanılan materyaller uyumlu olmalıdır.
Serbest buketler ise; çeşitli çiçekler kullanılarak değişik şekillerde düzenlenebilir.
Daha çok hazırlayan kişinin zevk ve yaratıcılığına bağlıdır. Ancak buket, hazırlanan kişinin
isteklerine de uygun olmalıdır.
2.1.2. Tasarım ve Buket Hazırlığında Dikkat Edilecek Noktalar
Çiçek düzenlemede tasarım, yapılacak düzenlemeye bağlı olarak yapılan bir ön
çalışmadır. Tasarım aşamasında teknik, renk uyumu, dikkat çekicilik, vurgu vb. ilkelere
dikkat edilmelidir. Ayrıca yapılacak düzenlemelerde müşteri istekleri de göz önünde
bulundurulmalıdır. Çiçekleri birbirine bağlayarak oluşturacağınız buket, doğadaki
türlerinden bambaşka olacaktır. Bunun için özen gerektirir.
Çiçeklerin en dikkat çekici, en güçlü görsel özelliği kuşkusuz renkleridir. Çiçeklerle
oluşturulan düzenlemelerde kullanılan farklı renk seçeneklerinin, insanlar üzerinde farklı
duygusal etkiler oluşturduğunu biliyoruz. Renklerin insanlar üzerindeki etkilerini ve
yarattıkları havayı anlayabilmek için renk teorisinden ve renklerin birbirleriyle olan
uyumunu da anlamak gereklidir. Renklerin birbirleriyle ilişkisi ve uyumu, ‘ana’, ‘ikincil’ ve
‘üçüncül’ renklerden oluşan renk skalası ile daha kolay ortaya konulabilir ve daha kolay
anlaşılabilir.
Renk skalasının sağ tarafında bulunan renkler sıcak, sol tarafında bulunan renkler
soğuk renkler olarak adlandırılır. Bu renklere beyaz ekleyerek daha parlak renk tonları veya
siyah ekleyerek daha mat ve koyu renkler elde etmek mümkündür.
Ana renkler: Kırmızı, mavi ve sarı ana renklerdir. Diğer renklerin karışımından
oluşmaları mümkün değildir. Diğer tüm renkler, bu ana renklerin
karışımlarından, gerekirse siyah ya da beyazın da eklenmesiyle oluşturulabilir.
İkincil renkler; Yeşil, turuncu ve menekşe (kırmızı –mavi karışımı)
renklerinden oluşur. Renk skalasında, her rengin karşısında bulunan renk, o
rengin tamamlayıcı rengidir. İkincil renkler kullanılmamış olan ana rengin tam
karşısındadır. Örneğin; turuncunun karşısındaki mavi ana renktir ve turuncunun
oluşmasında kullanılmamıştır. Mavi renk turuncunun tamamlayıcısı
konumundadır. Dizaynlardaki renk kombinasyonlarında renklerin, tamamlayıcı
renkleriyle birlikte kullanılması, dizaynın görsel etkisini artıracak önemli bir
unsurdur.
Üçüncül renkler; Turkuaz, çivit, mor, açık portakal kırmızısı, altın rengi ve
ıhlamur yeşili renklerinden oluşur. Renk skalasına bakıldığında her üçüncül
rengin iki yanındaki ikincil ve ana renklerin karışımından oluştuğu görülür.
Örneğin; Turkuaz rengi, mavi ve yeşil renklerin karışımıdır.
Her renk kendine has karizmatik özellikler taşımaktadır. Hazırlayacağınız bukette
kullanacağınız çiçeklerin renklerinin birbiriyle olan uyumu ve dizaynın bütünündeki renk
armonisi, buketin müşteri üzerindeki yaratacağı etkide en önemli unsurdur. Parlak veya
solgun, sıcak veya hafif renklerin tercihiyle zarif, şık ya da sıcak, canlı buketler oluşturmak
sizin elinizdedir.
Buketler çeşitli amaçlar için hazırlanabilir. Bu amaçlar;
􀂾 Evlilik yıl dönümü
􀂾 Hasta ziyaretleri
􀂾 Bayramlar
􀂾 Özel günler(Anneler günü, sevgililer günü vb)
􀂾 Mezuniyet günleri
􀂾 Taziye ziyaretleri
􀂾 Önemli günler(düğün, nişan, söz vb.)
􀂾 Yeni işe başlamış ya da terfi etmiş kişilere
􀂾 Sahne sanatçılarına
􀂾 Ev ziyaretleri vb. gibi sıralayabiliriz.
2.2. Buket Hazırlama
2.2.1. Kullanılan Bitkiler
Serbest buket hazırlarken dikkat edilmesi gereken nokta; çiçeklerin yan yana
getirilmemesi ve aralarda dengeli bir yeşillik kullanılmasıdır. Her türlü düzenlemede çiçekler
yeşilliklerle birlikte kullanılır.
İlkbahar ve yaz aylarında hazırlanan buketlerle, sonbahar ve kış aylarında hazırlanan
buketler arasında önemli farklar vardır. Yaz tasarımlarında kullanılan canlı ve parlak renkli
çiçekler, daha akılda kalıcı oldukları gibi, güneşi ve açık bir gökyüzünü de sembolize eder.
Örneğin; gül, lavanta ve zambak yaz buketlerinde en sık kullanılan çiçeklerden bazılarıdır.
Kış, çiçek düzenlemeleri açısından yılın en rahat anı olmamasına rağmen çok güzel
buketler hazırlanabilir. Bir miktar yeşilliği birkaç çiçek ile bir araya getirmek dikkat çekici
sonuçlar doğurabilir.
Her ne kadar hazırlayacağımız buketler mevsimle ilgili olsa da son yıllarda ithalattaki
gelişmeler sonucu istediğimiz çiçekleri mevsimleri dışında da bulmamız mümkün
olmaktadır. Bu nedenle de kullanabileceğimiz çiçek türü oldukça fazladır.
Serbest buket hazırlayabilmek için öncelikle çiçeklere ve yeşilliklere ihtiyacımız
vardır. Bunlar da oldukça çeşitlidir. Amacına uygun olmak şartıyla hepsini kullanabiliriz
Çiçekler
Çiçekler buketlerin ana materyalini oluşturur. Buket hazırlamada kullanabileceğimiz
pek çok çiçek vardır. Bunların bazıları; Alstroemeria, Ananas, Anemone (Manisa lalesi),
Anthurium (Flamingo çiçeği), Antirrhinum (Aslanağzı),Aster (Saraypatı), Chrysanthemum
(Kasımpatı), Cymbidium (Orkide), Dianthus (Karanfil), Eustoma (Lisianthus), Freesia,
Gerbera, Gladiolus, Helianthus (Ayçiçeği), Hippeastrum (Şövalye yıldızı), Hyacinthus
(Sümbül), İris (Süsen), Lilium (Zambak), Limonium, Matthiola (Şebboy), Muskari,
Narcissus (Nergis), Phalaenopsis (Orkide), Rosa (Gül), Strelitzia, Tulipa (Lale),
Zantedeschia (Kala) dır.
Yeşillikler
Yeşillikler düzenlemelerde daha çok dolgu materyali olarak kullanılır. Buketlere
dolgunluk ve hacim kazandırır. Yeşillik olarak Arachniodes, Asparagus (Kuşkonmaz),
Aspidistra (Salon yaprağı), Buxus (Şimşir), Cotinus, Cyperus (Japon şemsiyesi), Eucalyptus,
İlex, Euonymus (Taflan), Monstera (Devetabanı), Philodendron, Solidago, Photinia (Alev
ağacı), Pittosporum, Ruscus, Salix (Söğüt), Laurus (Defne), Gyhpsofylea (Gelin çiçeği),
Statice, Acasia (Mimoza), Tracelium, Camelia ve Eğrelti otları gibi pek çok bitki
kullanılabilmektedir.
2.2.2. Kullanılan Malzemeler
Buket hazırlayabilmek için öncelikle kullanacağımız araçları, makine ve ekipmanları
hazırlamalıyız. Çalışma sırasında en çok ihtiyaç duyulan araçlar; budama makası, kâğıt
makası, bıçak, maket bıçağı, eldiven, kâğıt kıvırma makinesi, kova, gül dikeni temizleme
makinesi, tel zımba, süpürge, kürek ve çöp kovasıdır.
Malzeme ve gereçler ise; alüminyum folyo, ambalaj ipi, çiçek çeşitleri, kurdele,
krepon, parlatıcı, rafya, tül, yeşillik, zımba teli, kartvizit vb. dir.
2.2.3. Buketin Yapılışı
Tür seçimi önemlidir. Örneğin Orkide gibi değerli bir çiçek ile buket hazırlıyor
iseniz yanına koyacağınız karanfil buketin havasını olumsuz yönde
etkileyecektir.
Renk seçiminde de birbiri ile uyumlu olan renkleri tercih etmeniz bukete ayrı
bir güzellik verecektir. Örneğin pembe tonlarda bir buket hazırlıyorsanız pembe
ve mor tonları kullanmanız hatta arasına koyacağınız lila veya fuşya rengi
çiçekler buketin güzelliğine güzellik katacaktır.
Çiçeklerin sapları çiçeğe uygun kesim tarzıyla kesilmelidir. Örneğin gül keskin
bir bıçak ile mümkün oldukça çapraz bir şekilde kesilmeli çiçeğin damarlarına
zarar verilmemelidir. Hatta sap kesim işlemi temiz bir ortamda su içinde
yapılabilirse sonuç daha iyi olacaktır.
Bir gül buketi yapabilmek için öncelikle dikenlerini temizlemelisiniz. Bunu
yapabilmek içinde ya keskin bir bıçak ya da gül dikeni temizleme makinesinden
yararlanabilirsiniz.
Bukette kullanacağınız çiçeklerin suya girecek olan sap kısımları yeşil
yapraklarından arındırmalıdır ki, bu bitkinin vazo içinde geçireceği ömrünün
uzamasına yardımcı olsun. Zira suyun içinde bulunan yapraklar ya da başka
maddeler bakteri oluşumuna neden olur, bu da çiçeğin vazodaki ömrünü
kısaltmaktadır.
Çiçekler demetlenirken mutlaka verev (çapraz) tutularak toplanmalıdır.
􀂾 Bukette kullanacağınız ara ürünler yani yeşillik, bahar dalı ya da diğer
dekorasyon ürünleri bukete ayrı bir hava katacaktır.
􀂾 Alt yapı malzemelerinin çiçeği kapamadan desteklemesi sağlanmalıdır.
􀂾 Buket ip veya rafya ile bağlanır.
􀂾 Buketin altına çiçeğin rengiyle uyumlu ve müşterinin zevkine uygun selefon
veya krepon bağlanır.
􀂾 Hazırlanan buketin ambalajı, buketi alan kişi tarafından kolayca açılabilmelidir.
Buket Hazırlamanın Püf Noktaları
• Yıl dönümü için hazırlayacağınız buketlerde genelde kırmızı gül (evlilik yılı
sayısı kadar)veya orkide kullanmalısınız.
• Hasta ziyaretleri için hazırladığınız buketler, hastayı rahatsız etmeyecek tür
ve renkte aynı zamanda kokusuz olmalıdır. Ayrıca oda büyüklüğü de göz
önünde bulundurulmalıdır.
• Yeni işe başlayan birisi için hazırlanan buketlerde mutlaka alıcı kişinin
cinsiyeti dikkate alınarak renk seçimi yapılmalıdır.
• Sevgililer günü gibi özel günlerde güller ile hazırladığınız buketlerde
sevginin ifadesi olan materyaller kullanılmalıdır.
• Söz, nişan gibi önemli günlerde nadide çiçekler (Orkide, Gül, Anthurium,
lilyum) kullanılmalıdır.
• Gelin buketi hazırlarken kullanılacak çiçeklerin(Orkide, Gül, Kala, Lilium)
renkleri beyaz veya kırık beyaz tonlarda olmalıdır.
2.2.4. Maliyet
Bu tür çalışmalarda maliyet genellikle değişkendir. Örneğin; bir papatya buketiyle,
orkide buketinin fiyatı aynı değildir. Yine ambalajlamada kullanılan jelatin, krepon ya da tül
aynı değerde değildir.
Buketler genellikle mevsime uygun olarak hazırlanırlar. Ancak mevsim dışında da
uygulamalar yapılmaktadır. Örneğin, yaz aylarında hazırlanan bir gül buketi ile kış aylarında
hazırlanan gül buketinin maliyeti arasında mutlaka fark olacaktır.
Onun için maliyet hesabı yapılırken; kullanılan çiçek türü, sayısı, yeşillikler,
malzemeler ve harcanan emek göz önünde bulundurulur.

Wednesday, May 11, 2011

Vazoda çiçek bakımı



Çiçekçiden alınan çiçeklerin, vazoya yerleştirildiği zaman, suyun altında kalacak olan yapraklarını kopararak temizleyiniz.

Çiçeklerin saplarını, sapın içine hava girip su alımını engellememesi için, su dolu bir kabın içine koyunuz ve sulanan sapların uçlarını 2 cm kadar bıçak ya da makasla kesip, hemen vazoya yerleştiriniz.

Çiçeklerin konulacağı vazoya suyu su filtresinden koymayınız. Vazoya konan çiçeğin ömrünü uzatmak için, bir litre su içerisine 1 çorba kaşığı şeker koyabilirsiniz.

Güllerinizin
saplarını kesip, vazoya yerleştirdikten sonra, mümkünse serin ve karanlık bir oda ya da buzdolabında kendilerine gelmelerini bekleyiniz.

Eğer satın aldığınız aranjman, çiçekçiniz tarafından gözenekli ve süngerimsi, bir malzemeye(oasis) çiçekler saplanması ile yapılmış ise, çiçek saplarının dibe kadar saplanmış olmalarından emin olunuz ve aranjmana su ilave ediniz.

Aranjmanınızı serin ve direkt güneş ışığı olmayan ve hava cerayanına maruz kalmayan bir yere koyunuz. Güller susayan çiçeklerdir. Vazodaki suyun sürekli dolu olmasına dikkat ediniz.

Eve gelen lilium'lar hafif açıldıktan sonra, içlerindeki polen kesesi kesilip çıkarılmalıdır. Bu lilium'un ömrünü uzatır. Aynı zamanda polenden leke bulaşmasını önler.

Hangi çiçek hangi odaya? - Yaşam Oyunu - Ezber Bozan Sıradışı Hareketler

Hangi çiçek hangi odaya? - Yaşam Oyunu - Ezber Bozan Sıradışı Hareketler: "Hangi çiçek hangi odaya?

Ev dekorasyonunda çiçekleri kullanmak mekana ferahlık verir, renk katar. İyi ve akıllıca seçilmiş bitki türleri evin tüm bölümlerinde kullanılabilir.

Çiçekler ve salon bitkileri evinize karakter kazandırır. Tabii ki bir jungle'a çevirmemek koşuluyla. Her yerden çıkan ve tüm salonu saran bitki sapları hoşluk değil, boğulma hissi verir. Ama akıllıca bir dekorasyonla mutfak, banyo ve yatak odası dahil evin tüm bölümlerine çiçek açtırabilirsinzi.

Oturma odasına yeşil bitki
Özenle aranje edilmiş büyüklü küçüklü bitkiler, oturma odanızın havasını değiştirecektir. Seçeceğiniz çiçeğin rengi rengi koltuklarınki ile değil de halıyla aynı olursa daha uyumlu seçim yapmış olursunuz. Çiçeksiz yeşil bitkiler oturma odası için en uygun seçenektir.

Yatak odası için yapma çiçek
Uyuduğumuz ortamda çiçeklerin bulundurulması sağlık açısından doğru değil. Çünkü bitkiler çevreye gündüz oksijen verirken gece karbondioksit yayar. Ama mutlu sabahlar için iyi bir fikir oludğundan gerçeğine çok benzeyen yapma çiçekler yatak odasında bulundurulmalı. Burada zevk size ait: Ya yeşil bitkilerle veya odanızın rengine uygun rengarenk çiçeklerle yeni güne, keyifli bir başlangıç yapabilirsiniz.

- Google Araç Çubuğu kullanılarak gönderildi"

Sıcak yaz mevsiminde suyu günün hangi saatlerinde verelim?

Sıcak yaz mevsiminde suyu günün hangi saatlerinde verelim? Sıcak yaz mevsiminde sulama mutlaka sabah erken saatlerde başlatılıp sıcakların yükselmesi ile toprak ısısının artmaya başladığı, saat 11'e kadar yapılmalıdır. Bu saatlerde toprak ısısının gün içinde en düşük olduğu dönemdir. Akşam verilecek suyun meydana getireceği yoğun rutubet ortamı mevsim icabı sıcaklarında yüksek olmasından çimlerinizi tahrip eden toprak mantarlarının gelişmesine yardımcı olacağından doğru değildir. Sulama yağmurlama şeklinde homojen olarak yapılmalıdır.

Bahçe Modası; Örgü Dokular




Sabah kahvaltısıyla güne başlarken üzerine sere serpe yayıldığınız örgü masa ve sandalyeler, havuz sonrası günün rehavetin üzerinden atabileceğiniz farklı tasarımdaki örgü oturma grupları ve şezlong sefaları bahçenizde, terasınızda ya da balkonunuzda kendine özgü büyülü köşeler yaratıyor.

Geleneksel örgü modelleri, modern mobilya ve aksesuarlarda yeni formlarla hayat buluyor. Bahçe mobilyaları içinde dayanıklılığı, kalitesi ve görüntüsü sebebiyle tercih edilen tik, iroko, sedir, çam gibi ahşap malzemeler ve ferforje, metal ve hatta taş mobilyalar gibi alternatif seçenekler; bu yaz yerlerini örgü mobilyalara bırakıyor.





Her sezon bakım yaptırmayı ve yağlamayı gerektiren ahşap mobilyalar, yaz başlarında antipas ve boyalarla yenilenmesi gereken ferforjeler, paslanma derdine karşı her yağmurda içeri alınması gereken metal mobilyalar ve üzerindeki lekeler yüzünden ömrü bir sezonu geçemeyen yastıklara alternatif olan örgü mobilyaların bakımı ve kullanımı çok daha kolay.

Özellikle plastik ya da pvc olan bu mobilyalar kullanım kolaylığı yanında hafifliği, renk alternatifleri ve form kolaylığıyla da tercih ediliyor.

Bitkilerin Sulama Zamanı ve Su İhtiyacı?

Bitkilerin Sulama Zamanı ve Su İhtiyacı? Her bitkinin su isteği mevsime, yaşadığı ortamın ekolojik şartlarına, toprağın bünyesine göre değişir. Genel kaide; toprağın nem durumunun kontrolü ile veya günümüz teknolojisinin geliştirdiği nem ölçerler vasıtası ile yapılacak tespitler doğrultusunda ihtiyaç duyulan su verilmelidir. Bitkilerin su tüketimleri sıcak ve kurak mevsimlerde artar, verilen su mutlaka bitki kök derinliğine inecek seviyede ve miktarda olmalıdır. Toprağın suyu alabilecek tavda olması gerekmektedir. Suyun bitkinin tüm kök sistemine hitap edecek derinlik ve genişlikte verilmesi gerekir. Bitkilere verilen suyun ılık olması tavsiye edilir. Bitkilerin su ihtiyaçları solma noktası geçirilmeden verilmelidir.

Bahçe Dekorasyonunda Kuru Dal Kullanımı




Son yıllarda dekorasyonda kuru dal aranjmanları kullanmak moda. Kıvrımlı söğüt dalları, fındık dalları ya da kalın bambular… Kış aylarında da bu arajmanlar da en çok kırmızı gövdeli kızılcıklar kullanılıyor.

Kızılcık çoğumuzun bildiği gibi yurdumuzda yetişen mayhoş bir meyve. Ama renkli gövdeli olanları bilinen yerli kızılcık değil. Bunlar son 15 senedir çoğaldılar; kolay üretildikleri ve hızlı geliştikleri için de oldukça çok satılıyorlar.

Gövdesi renkli kırmızı kızılcıkların Latincesi Cornus alba sibirica. Bu tür dışında açık-koyu kırmızı, bordo, siyah, sarı, yeşil gövdelileri, ya da yazın gelişen küçük mavi-mor meyvelileri gibi değişik ve ilginç bir çok tür kızılcıklar var.

Peyzaj uygulamalarında kızılcıkları, mutlaka 5–10-20'li gruplar halinde (bahçenizin büyüklüğüne göre), renkleri karıştırmadan, yoğun olarak dikmelisiniz. İç içe geçmiş kızılcıklar zengin ve şık değil, zevksiz görünür!.




Esas meyve, Uzakdoğu kökenli. Bu bitki Sibirya’dan Mançurya’ya kadar ve Kuzey Kore’de doğada yetişiyor. Gövdesi renkli olanların ve meyvesi yenenlerin dışında, ilkbaharda manolya gibi tipik bir çiçek açan bir başka tür de var: Bunlar Cornus Florida, C. Florida Rubra ya da C. Kousa olabiliyor. Renkli gövdelilerin, yaz dönemindeki yaprakları gibi, beyaz çiçekleri de fazla etkileyici değil. Bir tek yaprak dökülme renkleri güzel.

Cornuslar’ı dikmek için, bitkiyi kışın seyredebileceğiniz bir yerde, uygun bölümü seçin. Yazın kullandığınız havuz, yemek bölümü ya da oturma bölümlerine renkli kızılcıkları dikmeyin. Evden, kışın göreceğiniz yerler, yollar, giriş kapısı etrafı ilginç olabilir.

Dikenler ve çamlar kızılcıklarla çok şık olur; özellikle diken Ilex‘in yeşili, bol kırmızı boncuklu porsuk ya da bodur yer örtücü olanları ile…

Kışın karla kaplı bahçelerde kızılcıklar mükemmel durur. Kardelenler de, ocak-şubat aylarında açtıklarında kızılcıklarla iyi gözüküyorlar.

Kardelen demişken, lütfen karşınıza çıkarlarsa açmış çiçekleri kopartmayın. Tohumu ya da soğanı zedelersiniz. Sadece seyredin, bırakın kendi kendilerine çoğalsınlar...

Kızılcıkların Türkiye’de ufak bir problemi var; işi iyi bilmeyen bahçıvanlar dallar çoğalsın diye, ya da çirkin duruyorlar düşüncesiyle, kafalarına göre buduyorlar. Halbuki bitki 3-4 yılda sadece bir kez, dipten 5 cm yukarıdan kesilir. İşte o zaman çoğalarak büyür. En kırmızı renk yeni sürgündür. Aman yanlış budamayın!

Kızılcıklar bol güneşten yarı gölgeye kadar her yerde yaşarlar. Rutubeti hatta balçık toprağı çok severler. Toprağınız kuruysa ve kumluysa, dikimde su tutan torf ilave edin. Helleboruslar, akanthuslar, nergisler, hercai menekşeler Cornus’un renkli dallarıyla şık bir uyum içinde gelişir.

Kafamı kurcalayan bir şey daha var; kimi İngiliz botanik uzmanları her bitkiye olduğu gibi, bu bitkiye de, etrafını sarsın diye Clements sarmaşıklarını öneriyorlar. Ben denedim ve hiç beğenmedim, çorba gibi oldu. Kırmızı dallar çıplak ve net’ken çok daha iyi. Sakın sarmaşıkla denemeyin! Belki yazın çiçek açan türlerinde bu olabilir. Ama renkli gövdelilerde asla!

Budamayı anlatırken üretiminden bahsetmeyi unuttum. Kestiğiniz dalları köklendirme tozuna batırıp, dikin. Bir acayiplik yoksa mutlaka tutarlar.

Bahçe İçin Aksesuarlar




Kimileri yoğun iş temposunun altında ezilirken kimileri de bahçesindeki şezlonga uzanıp keyif yapıyor. Bu keyfi daha da doyumsuz kılmak için bahçeleri dekore ederken her detayı gözden geçirmek gerekiyor. Önce bahçenizde nasıl bir ortam oluşturmak istediğinize karar verin. Örneğin dinlenmek için evinizin sakin ve fazla güneş almayan bir bölümüne hamak kurabilirsiniz.

Ekim alanı yaratın
Bahçenizi ekip biçmeye meraklıysanız sebzelerinizi yetiştirmek için kendinize bir alan belirleyebilirsiniz. Ayrıca küçük çocuklarınız varsa, bahçenin bir bölümüne minik bir oyun parkı kurabilirsiniz. Bu arada rahat ve dayanıklı bahçe mobilyaları ve renkli bir görüntü oluşturmak için bahçe aksesuvarları seçmeyi de unutmamak gerekiyor.

Bu sezon pek çok markanın koleksiyonunda yer alan rengarenk yemek takımları, çiçekli çatal-bıçak takımları, cıvıl cıvıl masa örtüleri ve meyve kaseleri bu iş için birebir. Ayrıca yemek sırasında servis arabaları da işinizi kolaylaştırır.



Ağaç kavuğundan mum
Özellikle hava karardıktan sonra meşale, kandil, hasır lambalar ve dekoratif mumlarla bahçenize romantik bir hava katabilirsiniz. Bu arada doğal ağaç kavuğundan yapılan mumlar bahçesine egzotik bir hava katmak isteyenler için iyi bir alternatif.


Bahçede gündüz saatleri vakit geçirmeyi en sevdiğiniz köşelere, şemsiye ya da tenteler yerleştirin. Ayrıca taşınabilen şemsiyeler de işinizi görebilir. Tentelerin de yağmurlu yaz günlerinde en büyük kurtarıcınız olacağını aklınızdan çıkarmayın.

Bu arada kuş kafesleri de bahçelerin dekorasyonuna farklı bir hava katıyor. Bu kafeslerde kuş beslemeniz de gerekmiyor. İsterseniz kafesin içine mum ya da çiçek koyarak dekoratif bir obje olarak kullanabilirsiniz

Bahçe Sulama - Bahçe Sulamanın Keyfine Varın



Yaz bahçeleriniz yeşilin en güzel rengine Raco Expert ürünleriyle kavuşacak. Botanika’nın ithal ettiği “Raco Expert Duş Başlı Hortum Tabancası” ile hassas çiçeklerinizi zarar görmeden sulayabilirsiniz.

Büyük çim bahçeleriniz için de “Raco Expert Metal Tam Yarım Atar Fıskiye”yi deneyebilirsiniz. Raco Expert bahçe ekipmanları sayesinde, su tasarrufunu en üst seviyede gerçekleştirmeniz mümkün.

Bahçenizin suya en fazla ihtiyaç duyduğu yaz sıcakları başladı. Yaz sıcaklarına rağmen, bahçenizde rengârenk çiçekler ile canlı ve sağlıklı çimlere sahip olmanın yolu Raco Expert’ten geçiyor.

Yeşil sadece bir renk değildir; her insanın yeşili mutlaka yaşaması gerektiği anlayışını benimseyen Raco Expert’ten iki yeni ürün satışa sunuldu. Çok fonksiyonlu “Raco Expert Duş Başlı Hortum Tabancası” ve “Raco Expert Metal Tam Yarım Atar Fıskiye” ile bu yaz, bahçe işleri büyük bir keyfe dönüşecek.

Bahçe ürünleri sektörüne yön veren Botanika tarafından ithal edilen Raco Expert sulama ekipmanları, yaz sıcaklarında nem kaybeden bahçeleriniz için ideal özellikler taşıyor.

Her iki ürün de, yağmurlama özellikleri sayesinde hassas bitkiler ile geniş çim alanlarının zarar görmeden ve toprağın oyulmadan sulanabilmesini sağlıyor.

Raco Expert’in 55/503 Model Duş Başlı Hortum Tabancası, bahçe bakımına ilişkin sahip olduğu özelliklerle öne çıkıyor. Eski yöntemlerle, hortumun başına parmak sıkıştırarak yapılan sulama yerine, Raco Expert Hortum Tabancası’nın duş başlığı ile bahçenin bütün bölgelerine eşit miktarda sulama yapılabiliyor.

Sete dâhil olan yarım parmak stoplu bağlantı aparatı sayesinde hortuma kolayca monte edilebilen Raco Expert Hortum Tabancası, son derece ergonomik bir yapıya sahip.

Raco Expert 55/701 Model Metal Tam Yarım Atar Fıskiye ise, özellikle geniş çim bahçelerinde çok fonksiyonlu kullanım avantajlarına sahip. Başlığın 90 dereceden 360 dereceye kadar ayarlanabilmesi sayesinde 12 metreye kadar suyu çim alanına atabiliyor.

Raco Metal Tam Yarım Atar Fıskiye ile su sarfiyatını en aza indirerek maksimum 490 m2 kadar alanın her yeri kolaylıkla sulanabiliyor. Gövdesi tamamen paslanmaz çelik karışımı metalden yapılan Raco Expert Metal Tam Yarım Atar Fıskiye, uzun yıllar güvenle kullanılabilme özelliğine sahip.

Yaz sıcaklarında bahçe sularken dikkat edilmesi gerekenler

Çok sıcak ve güneşli günlerde, öğle saatlerinde yapılan sulama bitkilere zarar vereceği için, sulamanın sabah erken ve/veya akşam geç saatlerde yapılması öneriliyor.

Yetersiz sulama bitkilerin kurumasına, aşırı sulama ise bitki köklerinin çürümesine neden olacağı için, sulamanın orantılı bir şekilde yapılması gerekiyor.

Raco Expert’in 55/503 Model Duş Başlı Hortum Tabancası’nın satış fiyatı KDV dâhil 17,36 YTL, 55/701 Model Metal Tam Yarım Atar Fıskiye’nin satış fiyatı ise KDV dâhil 25,28 YTL’dir.

Yeşil alanlar yaratmanızı sağlayan ve bahçelere hayat veren Botanika’nın ürettiği veya satışa sunduğu tüm ürünleri Maxi, Carrefour, Metro gibi marketler ile Bauhaus, Praktiker, Tekzen, Koçtaş gibi yapı marketlerinde çok özel fiyatlarla bulabilirsiniz

Saturday, May 7, 2011

Bahçeniz Mevsime Hazır mı?

Sabah kalktığınızda açık havada bir kahvaltı, iş dönüşünde gün batımıyla yorgunluk atmak ya da hafta sonu arkadaşlarınızla bir barbekü partisi yapmak istiyorsanız balkon, bahçe ya da terasınızı şimdiden hazırlamaya başlamanız gerekiyor. Bu tür mekanlarda kullandığınız mobilyalar, geçirdiğiniz zamanın daha rahat ve keyifli olmasını sağlayacaktır.



Ayrıca rengarenk saksılardaki çiçekler, aydınlatma elemanları, şezlong ve hamaklar da mekanınıza farklı bir hava katacaktır. Tüm bu düzenlemeleri yaparken bahçe araç ve gereçlerine de ihtiyacınız olduğunu unutmayın.

Seçerken nelere dikkat etmeli?
Dikkat etmeniz gereken en önemli özellik, eşyaların dayanıklılığı olmalıdır. Seçeceğiniz eşyaların suya dayanıklı, kolay temizlenir olmasına özen gösterirseniz tozdan ve kirden uzak kullanım sağlamış olursunuz. Masalarınızda, minderlerde, şemsiye ve tentelerde kullanılacak kumaşların güneşte solmayan, leke tutmayan ve buruşmayan özellikte ürünler olmasına da dikkat etmelisiniz.

Demirbaş mobilyalar
Masa ve sandalyeler açık alanların başlıca ihtiyaçlarındandır. Alanın boyutuna ve şekline göre seçmeniz gereken masa yeriniz dar ise katlanabilir, gerektiğinde büyüyebilen, sandalyeler ise portatif açılıp kapanabilen ve küçük boyutlarda olmalıdır.

Yeriniz geniş ve rahat ise hiç çekinmeden dilediğiniz boyut ve şekilde seçim yapabilirsiniz. Masa ve sandalyeler malzeme ve şekilleri ile takım olabilecekleri gibi farklı malzeme, renk ve biçimde de olabilir. Uyumlu ve ortak nokta bularak istediğiniz gibi seçim yapabilirsiniz. şemsiye veya tente güneşten korunmak için önemli gereklilik.

Seçeceğiniz dayanıklı ve fonksiyonel mekanizmalı, renkli kumaşlardan tasarlanmış tente ve şemsiyeler ortamınızın rahat ve şık olmasını sağlayacaktır. şezlongların kolay taşınabilir ve suya dayanıklı olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Oturma grubu olarak adlandırabileceğimiz ikili, üçlü koltuklar ve sehpalarda da rahatlık başlıca amaç olmalı. Çeşitli yastıklarla takviye edilmiş koltuklar ve mekanı hoş kılacak aksesuarlar, dinlenirken size mutluluk da verecektir.




Dış mekanlar için en uygun malzemeler
Ahşap dış mekanlarda da dayanıklı ağaç cinsleri ile çeşitlilik gösteriyor. Tercihiniz ahşaptan yana ise dış etkenlere dayanıklı cila kullanılmış olmasına dikkat ediniz. Ahşap ağırlıklı eşyalar doğa ile bütünleşmeyi sağlar.

Tik ağacından yapılan mobilyalar son derece dayanıklı, esnek ve estetiktir. Aynı zamanda hafiftir. Bu eşyaları korumak için tik yağı ile birkaç senede bir yağlamanız gerekecektir. Bulundukları ortama sıcaklık ve rahatlık veren bir diğer dış mekan mobilya malzemesi ise rattandır. Çeşitli enlerdeki liflerin kullanımı ile üretilen hasır örgü biçimindedir. Bu mobilyalar titiz kullanım gerektirir. Bambu mobilyalar şık görünümlü olmalarının yanında kolayca temizlenebilirler. Dış mekanda ferforjeden yapılmış mobilyaları da kullanabilirsiniz.

Bahçenizi aydınlatırken
Bahçenizde gece aydınlatmasını çok güçlü yapmayın. Bırakın gecenin sakin karanlığı ruhunuzu dinlendirsin. Kağıt japon fenerleri veya nokta ışıkları ağaçlarınızdan sallandırabilir, masa üstüne, t-light'lar ve fenerler yerleştirebilirsiniz.




Bahçe bakımını planlarken

Bitkiler yaz aylarında yapılarını güçlendirerek tomurcuklanırlar. Daha sağlıklı bir tomurcuklanma ve gövde yapısının oluşturulabilmesi başarılı budama işlemine bağlıdır. Gelişme dönemi başlamadan, çiçekli bitkileri kuru ve kırık dallardan kurtarmalısınız.
Çok sıcak ve güneşli günlerde, öğle saatlerinde sulama yapmak bitkilere zarar verebilir. Sulama sabah erken ve akşam geç saatlerde yapılmalı.
Bahçenizin herhangi bir cephesinde görmek istemediğiniz bir yapı varsa oraya duvar örmenin yerine daha dekoratif ve doğal bir görünüm için sarmaşık kullanabilirsiniz.
Bahçe sınırında büyük ve uzun boylu bitkiler, evin yakınında ise daha kısa bitkiler kullanabilirsiniz.
Bahçenin kışın da güzel görünmesi için mutfak veya salondan görünen kısmına çam gibi bitkiler dikebilirsiniz.
Bahçeler, yaz ve bahar aylarında, kışın geride bıraktığı izleri taşıdıkları için bakıma ihtiyaç duyar. Toprak kış aylarında kar, yağış ve soğuklar nedeniyle hava alma özelliğini kaybeder. Bu nedenle öncelikle toprağı çapa ile havalandırmakla işe başlayabilirsiniz.

Gerekli birkaç ölçü
Kollu bahçe sandalyesi: Yükseklik 75-80 cm, genişlik 60-80 cm, derinlik 60 cm.
Katlanabilir ufak sandalye: Yükseklik 80-90 cm, genişlik 40 cm, derinlik 48-50 cm.
Açılır durumdaki şezlong: Boy 200 cm, genişlik 60-70 cm.
Şemsiye: Minimum yükseklik 150 cm, maksimum yükseklik 300 cm, alt tabanın minimum genişliği (çap) 55 cm.
Hamak: Kurulacak mesafe 300 cm.

Ağustos Ayında Bahçe Bakımı




Ağustos ayında yazlık çiçekler, balkon, teras ve saksılarda bulunan çiçekler dışında gübreleme işlemi son ermiştir. Ön hazırlığı yapılmış ağaç nakilleri bu ayın ikinci yarısından itibaren gerçekleştirilebilir.

Çimler hergün sulanıp haftada birkez kesilir: Ay boyunca iki kez "sarı lekelerin" oluşmalarına karşı özel maddeler kullanılarak mikroptan arındırılır.

Nilüfer vb. bitkilerin bulundukları havuzlar eski yaprakların ve solan çiçeklerin çürüyüp suyu zehirlemelerini önlemek için düzenli bir biçimde temizlenir.

Yeşil ağaççık ve çalı formlu bitkilerin ikinci budaması bu ayın yarısından itibaren başlanarak yapılır. Çit bitkilerininde budaması yapılmalıdır. Bu bitkilerin her tarafının ışıktan yararlanabilmesi için yukarıdan aşağıya doğru genişleyen bir budama yapılmalıdır. Ağustos sonu ile Eylül sonu arası durgun gözaşısı zamanıdır.

Bu ay içerisinde Eylülde çim ekilecek alanların toprak hazırlığı yapılır. Sulama, biçim, yabani ot ayıklama,ilaçlama vb. işlemlere devam edilir.

Asalaklar bulunup bulunmadığını, toprak yüzeyinin kireç bağlayıp (kefekilenme) bağlamadığı sürekli izlenmelidir. Soğanlı bitkilerin, otsu bitkilerin ve ağaçların dipleri özenle temizlenmeli, diş aralıkları dar küçük bir el tırmığı kullanarak çürük toprağı kaplayan kireç tabakası sık sık alınmalıdır.

Ayın 10-15 ine doğru yeni güllerin "dinlenmeye alınması" na, yani yaz budamasının yapılıp, aynı zamanda sulamanın bir süre için kesilmesine başlanır.

Böylece, gül fidanlarının normal gelişmeleri durdurulur ve dinlenme boyunca bitkiler, sonraki çiçek verme dönemi için besin ve güç biriktirirler. Sonra, bitkinin hem yaprakları, hem toprağı bolca sulanır, geceleri çiy olan bölgelerde, bitkiler gün battıktan sonra sulanmamalıdır.

Temmuz Ayında Bahçe Bakımı




Bitkilere verilen su artırılmalı ve asalakların oluşmamasına özen gösterilmelidir. Asalak görüldüğünde hemen asalakları yok eden bir ilaçla gerekli koruma önlemleri alınmalıdır; ilaçlamada en önemli nokta, hangi ilacın hangi asalak için etkili olduğunun bilinmesidir.

Yaprakların alt yüzlerinde pas renginde toz halinde bir örümcek ağı görülmesi, kırmızı örümcek bulunduğunu gösterir. Temmuz ayında yapılması gereken önemli bir işlemde ayıklama işlemidir; (Kuru ve sararmış yaprakların, küçük ve zayıf dalların, solmaya yüz tutan taçların makasla kesilerek temizlenmesi). Güllerde, aşılı ağaççık ve süs çalılarında dipten çıkan ybani sürgünlerin kesilmesi gereklidir.

Ayrıca geçen çiçeklerin temizlenmesine devam edilir. Bu iş güllerde geçen çiçekten sonraki ilk sağlıklı yaprağın üzerinden kesmek suretiyle yapılır.

Yıldız çiçeklerindeki ikinci goncalr kesilip, yalnızca ilk açan ana goncalar bırakılır. (Böylece taçlar daha büyük olacaklardır.)

Temmuz ayı; ayrıca ağaççıkların daldırma dalı yada dallandırma çubuğu yöntemi ile çoğaltılmalarına en uygun aydır. Leylak ve güllerde gözaşısı ile üretim zamanıdır.

Yaz boyunca çiçek açan ağaççık ve çalı fomlu bitkilere, yazlık çiçeklere, özellikle güllere besin takviyesi yapılmalıdır. Çiçeklenme dönemi sonunda gübreleme işlemine son verilmelidir.

Haziran Ayında Bahçe Bakımı




Haziran ayı bahçe bakımı...

Güller bu dönemde tohuma kaçmaya başlarlar. Don tehlikesi geçtiği için yazlık bitkilerinizi dikebilirsiniz. Yürüme yoluna saksılar asabilirsiniz. Bu saksılar her gün sulama gerektirebilir. Bu yüzden düzenli bir sulama programı oluşturun.

İki senede bir açan çiçekleri seneye baharda açmaları için dikebilirsiniz. Bu çiçekleri sıralar halinde belli bir alana dikin. Sonbaharda ise onları çiçeklenmesini istediğiniz yerlere dikin.

Kuşların zarar vermesini engellemek için meyveli ağaçların üzerine ağ gerin. Çiçekleri solmuş bitkilerinizi iyi durumda tutabilmek için yaprak bağlantısının hemen üstünden çiçek makasıyla kesin. Yeni sürgünler buradan çıkacaktır.

Ahşap bahçe masasının kurulumu...

Ahşap bahçe mobilyalarının kurulumu hakkında ne biliyorsunuz?





Bahçe masasının kurulumu

Hazır olarak aldığınız bahçe masasının kurulumu oldukça basittir. Tek yapmanız gereken iki ağızlı kombine anahtarla somun vidalarını sıkıştırmak ve masanın ayaklarını tablaya monte etmektir.

Adım adım…

1. Masa dört ayaktan ve bir tabladan oluşur.

2. Masanın ayaklarında bulunan somunu ve pulu elinizle çıkartın. Masanın ayaklarındaki cıvatayı masanın köşelerine takın.

3. Cıvataları deliklere geçirdikten sonra pulu ve somunu cıvataya takın.

4. Somunu iki ağızlı kombine anahtarla masanın ayağına sabitleyin.



Malzemeler
Demonte ahşap masa parçaları, somun, pul, 13 numara iki ağızlı kombine anahtar